Hamilelik, dünyanın en güzel hissi olan anneliği tatmak için attığınız büyük bir adımdır. Hamile olup olmadığınızı anlamak için pek çok belirtiye tanık olabilirsiniz. Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişse de genel anlamda bakıldığında tipik belirtiler görülür. Bu belirtiler direkt olarak hamile olduğunuzu göstermez fakat ne kadar çok belirtiye sahipseniz hamile olma olasılığınız artar. Aynı zamanda çoğu kadın adet öncesi belirtileri hamilelik belirtileri ile karıştırabilir.
Bir hayli benzeyen adet ve hamilelik belirtileri, hamile olduğunuzu hemen anlamamanıza sebep olabilir. Bu sebeple kadınların hamileliğin varlığını anlamak için öncelikle merak ettiği konu hamilelik belirtileridir. Hem adet gecikmesi hem de bu belirtiler hakkında detaylı bilgi sahibi olarak hamilelik varlığına olanak verebilirsiniz.
1 Aylık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Bebeğinizin bir an önce size kavuşmak için çıktığı yolun ilk ayında size bazı hamilelik belirtileri yaşatıyor olabilir. 1 aylık hamile göbeği henüz gözle görülebilir bir boyutta değildir. Bu sebeple hamileliğinizi anlamak için aşağıdaki 1 aylık hamilelik belirtileri size yardımcı olabilir.
- Regl gecikmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk, halsizlik veya uyku hali
- Karın ve kasık krampları
- Sık sık idrara çıkma isteği
- Hassas göğüsler ve daha koyu meme uçları
- Aşırı yemek yeme isteği veya yemeklerden tiksinme
- Koku ve tat hassasiyeti
- Uyku problemleri
- Unutkanlık
- Duygusal durumda ani değişiklikler
- Cilt değişiklikleri
- Şişkinlik veya kabızlık
- Bel ağrısı
Bu belirtiler hamileliğinizi anlayabilmeniz için rol oynar. Hamileliğin karna bakılarak anlaşılması değişkenlik gösterse de genel olarak 4. aydan sonra başlar. Bu sebeple 1 aylık hamile karnı dışarıdan bakıldığında görülmez. Eğer hamile değilseniz ve olmak istiyorsanız, yumurtlama zamanınıza dikkat etmeniz ve düzenli ilişkiye girmeniz gibi 1 ayda hamile kalmanın yolları hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer denediyseniz ve bir süredir gebe kalamadıysanız, “hamile kalmak istiyorum, ne yapmalıyım?” İsimli içeriği okuyabilirsiniz.
Hamile kalmadan önce bir planlama yaparak doğum sigortası yaptırabilir, böylece hamilelik süresince oluşacak masrafları azaltabilirsiniz.
1 Aylık Gebelikte Kanama Olur mu?
Hamilelik başlangıcında sık sık “1 aylık hamilelikte kanama olur mu?” sorusu sorulur. Hamilelik sırasında özellikle ilk üç aylık trimesterde kanamalar ile karşılaşabilirsiniz. Bu kanamalar hamile olduğunuzu biliyorsanız korkutucu görünebilir fakat kanamanın pek çok sebebi olabilir. Bu sebeplere bakılacak olursa:
- Yerleşme kanaması: Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmaya çalışması kanama meydana getirebilir.
- Boş gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahim kanalına yerleşmesine rağmen kese içerisinde embriyonun oluşmamasına denir.
- Dış gebelik: Döllenmiş yumurtanın rahmin ana boşluğunun dışında yerleşerek büyümesine denir.
- Düşük tehdidi
- Düşük
- Gebelik dışı nedenler
Bu şekilde veya daha farklı sebepler yüzünden kanamalar ile karşılaşabilirsiniz. Doktora başvurmanız kanama varlığında oldukça önem arz eder. Bu kanamalar dışında 1 aylık gebelikte ilişki sonrası kanama görülebilir. Çeşitli sebepleri olsa da genellikle cinsel ilişkinin yarattığı basınçtan kaynaklanır. Peki, “1 aylık hamilikte karın ağrısı neden olur?” Fiziksel ve hormonsal değişiklikler sebebiyle 1 aylık hamilelikte karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Dilerseniz 2 aylık hamilelik belirtileri hakkında da bilgi alabilirsiniz.
1 Aylık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk andan itibaren içinizi heyecan kaplayabilir ve “1 aylık hamilelikte nelere dikkat edilir?” diye düşünebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak bilgileri aşağıdaki maddeleri okuyarak edinebilirsiniz.
- Sağlıklı beslenmek
- Düzenli doktor kontrolleri
- Ağır olmayacak şekilde egzersiz yapmak
- Yatış pozisyonlarına dikkat etmek
- Radyasyonlardan uzak durmak
- Kimyasal maddelerden uzak durmak
- Anormal durumlarda cinselliğe ara vermek (enfeksiyon veya kanama varlığında)
- Giyim tarzınızda değişiklikler yapmak (şişlik sebebiyle rahat etmeniz için)
“1 aylık hamilelikte ilişkiye girilir mi?” sorusu ise sık sık sorulan sorulardandır.1 aylık hamilelikte anormal bir durum varlığı yok ise ilişkiye girilebilir.
“1 aylık hamilelikte denize girilir mi?” sorusuna ise temiz olduğu sürece denize girilebilir şeklinde bir cevap verilebilir.
“1 aylık hamile oruç tutabilir mi?” diye düşünüyorsanız, ilk ve son üç ay aralığında pek tavsiye edilmediğini öğrenebilirsiniz. Doktor onayıyla 1 aylık bebek aldırma ise bu ay içerisinde gerçekleştirilebilir.
Genel olarak hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler, hamilelik sürecini daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.