Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik birçok kadın için keyifli olduğu kadar zorlu bir süreçtir. Hamile kadınlar dünyaya bir çocuk getirecek olmanın mutluluğunu yaşarken, aynı zamanda hamilelik belirtilerinin getirmiş olduğu birtakım rahatsızlıklarla da mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Gebelik belirtileri kendini her zaman hafif bir şekilde göstermez. Bu sebepten ötürü hamilelik süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak hem hamile olan kadın için hem de çevresindekiler için oldukça önemlidir.

Hamile olan ya da hamile olduğundan şüphelenen kişilerin aşağıdakilere dikkat etmesi özellikle tavsiye edilmektedir.

  • Hamileyken alkol almak hem bebek hem de anne için oldukça zararlıdır.
  • Gebelikte sigara kullanılmamalıdır, hatta sigara içilen alanlarda dahi bulunulmamalıdır.
  • Hamileler ya da hamilelik şüphesi olanlar ilaç kullanırken kesinlikle bir doktora danışmalıdır.
  • Hamilelikte sağlıksız yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Bebeğin hem zihinsel hem de fiziksel olarak gelişimini tamamlayabilmesi için hamilelikte beslenme oldukça önemlidir. Özellikle tüm sağlıklı besin gruplarından beslenmek hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı açısından faydalı olacaktır. Hamilelik süresince annenin aldığı tüm besinler plasenta aracılığı ile fetüse taşınmaktadır.

Gebeliğin 5. ayından itibaren annenin ihtiyaç duyduğu enerji miktarı da artmaktadır. Bu dönemde vücut, anneyi emzirme dönemine hazırladığı için yağ depolamaya başlamaktadır. Bu sebeple hamilelikte kilo almak oldukça normaldir ama elbette aşırıya kaçılmaması hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Hamilelikte beslenme önerileri farklılık göstermektedir. Zira hamile kişinin yaşının kaç olduğuna, beslenme alışkanlıklarına, boyuna ve sağlık durumuna göre uygun bir beslenme diyeti uygulamak gerekmektedir. Çoğunlukla sağlıklı hamilelik diyeti olarak da bilinen bu beslenme şekli sayesinde problemsiz bir gebelik geçirmek mümkün hale gelmektedir. Eğer anne adayı beslenmesine dikkat etmezse, hızla kilo alabilir ve bunun sonucunda hem ruhsal hem de fiziksel problemler baş gösterebilir.

Hamile kalmak istiyorum diyenler de beslenmesine oldukça dikkat etmelidir.

Hamilelikte Beşinci Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Beslenme Listesi

Hamile bir kadının beslenmesine dikkat etmesi gerektiği kadar aldığı enerji miktarının da yeterli olduğuna emin olması gerekmektedir. Alınan günlük enerji miktarı ortalama aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • Protein yaklaşık %15
  • Yağlar yaklaşık %30
  • Kompleks karbonhidratlar yaklaşık %55

Yukarıdaki değerler yaklaşıktır. Fazla yağ tüketmek hamilelikte yağlanma riski oluşturabilir. Bu sebepten ötürü gebe kişinin tükettiği yiyeceklere dikkat etmesi oldukça önemlidir.

Hamilelikte beslenme listesi önerisi olarak aşağıdaki liste baz alınabilir fakat unutulmamalıdır ki her hamile kadın diyet listesi için muhakkak doktoruna başvurmalıdır.

Sabah:

  • 1 su bardağı süt & 1 yumurta
  • 1 küçük peynir (30-40 gr)
  • 3-4 adet zeytin
  • 1 tatlı kaşığı reçel, bal ya da pekmez
  • 1-2 dilin ince ekmek
  • Salata

Ara Öğün:

  • Aşırıya kaçmayacak şekilde meye
  • 1 su bardağı süt

Öğlen & Akşam

  • Yağsız et (balık, tavuk, kırmızı ya da hindi eti)
  • 1 kase çorba
  • Az zeytinyağlı yemek
  • Bir ya da iki kaşık makarna ya da pilav
  • Bir kase yoğurt, 1 dilim ekmek
  • Salata, meyve

Yatmadan Önce:

  • 1 bardak süt, peynir ve 1 dilim ekmek
Hamilelikte Kaçıncı Aya Kadar Cinsel İlişkiye Girilir?

Hamilelikte Neler Yenmeli?

Hamileyken ne yenmeli sorusunun yanıtı oldukça önemlidir. Zira tam olarak ne yemek gerektiğini bilmek, hatalı beslenmenin önüne geçmektedir. Elbette birçok öneri, okurların alerjik problemlerini göz önünde bulundurmadan yapılmalıdır. Bu sebepten ötürü hamilelikte hangi meyveler yenmeli gibi soruların yanıtını verirken aynı zamanda alerjik reaksiyon gösterebileceğiniz meyvelerden uzak durmalı, gerektiği taktirde uzman bir hekimden destek almalısınız.

Gebelik sırasında genel olarak protein, kalsiyum, folik asit, A, B12 ve C vitamini tüketmek oldukça önemlidir. Gebelikte ne yenmeli diyorsanız, aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

ProteinKalsiyumFolik AsitA, B12, C Vitaminleri
Tam yağlı sütSüt ve süt ürünleriYumurtaIspanak
PeynirYeşil yapraklı sebzelerYeşil yapraklı sebzelerHavuç
YoğurtCevizBaklaKayısı
YumurtaFındıkBezelyeYumurta
Tavuk, balık, kırmızı etBademTurunçgillerBalık
BaklaSusamSüt ve süt ürünleri
Kuru FasülyeTaze sebzeler
NohutTaze meyveler
Bezelye

 

Tabloyu incelediğinizde görebileceğiniz üzere süt, süt ürünleri, yumurta ve taze sebzeler/meyveler hamilelikte hangi yeşillikler yenmeli ya da hangi ürünler sık tüketilmeli gibi soruların yanıtlarını vermektedir.

Hamilelikte tüketilmesi gereken yiyecekler kadar hamilelikte tüketilmemesi gerekenler konusu da bir o kadar önemlidir. Zira birçok insan faydalı gördüğü yiyecekler sayesinde sağlıksız bir hamilelik geçirebilir. Peki hamilelikte neler yenmemeli?

Gebelikte Neler Yenmemeli?

Birçok insan tüketmesi gereken yiyeceklerle tüketmemesi gereken yiyecekler arasındaki farkı bilir ama çoğunlukla bu ayrımı yapmasına rağmen uygulamaz. Çünkü kimi zaman sağlıksız yiyecekler pratik görünür, kimi zaman da içsel arzularını dizginlemek zor gelir. Bu gibi durumlar hamile olmayan insanlar için normal gibi görünse de aslında oldukça sağlıksızdır. Söz konusu hamile bireyin sağlıklı beslenmesi olduğunda durum iki kat daha önemlidir. Zira hem hassasiyetleri artmakta hem de bir bebeğin sağlığının sorumluluğunu üstlenmektedir.

  • Hamilelikte hangi balıklar yenmemeli? Konserve balık, az pişmiş balık ve bayat balık yenmemeli.
  • Hamilelikte yumurta yenir mi? Pişmemiş ya da az pişmiş yumurta yenmemeli.
  • Hamilelikte mayonez yenir mi? Pişmemiş ya da az pişmiş yumurta ile yapılan hiçbir ürün yenmemeli.
  • Hamilelikte mide yenir mi? Pişmemiş hiçbir şey yenmemeli. Fakat vejetaryen suşi yenebilir.

Pişmemiş ürünler salmonella nasıl bulaşır sorusunun da yanıtıdır ve bakteri üretimine neden olabilir. Bu sebepten ötürü gebelikte neler yenmemeli sorusunun yanıtı ilk olarak kesinlikle pişmemiş ürünler olmaktadır. Elbette burada bazı sebzeleri ve tüm meyveleri dışarıda tutmak gerekmektedir.

Hamileliğin İlk Aylarında Beslenme

Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin beslenmesi oldukça önemlidir. Eğer mümkünse hamilelik öncesinde doktor tavsiyesi ile folik asit kullanılması faydalıdır. Hamilelikte folik asit kullanımı, nöral tübün oluşumunda oldukça etkilidir; bebeğin anne rahmine düştüğü andan doğumuna kadar olan süreçte bebek gelişimine oldukça etki eder.

Hamileyken alkol almak, sigara tüketmek ve sürekli fast food tüketmek çocuğun gelişimi ve hamile kadının sağlığını oldukça kötü etkilemektedir. Çünkü hamilelik sürecinde vücut artık eskisi gibi tek bir kişinin değil, iki kişinin gereksinimlerini karşılayabilmek adına belirli bir programla çalışmaktadır. Annenin gebelikten önce aldığı kalsiyum, protein ya da yağ miktarı aynı kaldıkça ya da tükettiği zararlı ürünler azalmadıkça, bebeğin gelişimi için annenin vücudundan daha fazla talep olacaktır. Eğer bu da karşılanamaz düzeye gelirse, bebek gelişimi kötü yönde etkilenecektir.

Eğer hamile olduğunu bilmeden alkol almak konusunda endişeliyseniz unutmamalısınız; hemen bırakmak bile birçok şeyi değiştirebilir.

Hamilelikte Cilt Lekeleri Neden Oluşur? Nasıl Önlenebilir?

Hamileyken Spor Yapmak Sağlıklı mıdır?

Birçok insan hamileyken spor yapmanın düşük ihtimalini artıracağını düşünse de bu gerçek dışı bir düşüncedir. Zira hamile bireylerin kalp ve damar sağlığını korumak için egzersiz yapması tavsiye edilmektedir. Elbette riskli bir hamilelik geçiriyorsanız, sürecinizi takip eden hekiminizden tavsiye almanız gerekmektedir. Hamilelik sonrası göbek eritme egzersizleri yaparak fit bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Hamilelikte yürüyüş yapmak oldukça önemlidir. Çünkü zaten zorlu bir süreç olan hamilelik, aynı zamanda kilo almanıza da sebep olacaktır. Böylece hem sağlıklı bir şekilde kilo alabilir hem de fiziksel olarak epey yorucu olduğu bilinen doğum sürecinin daha rahat geçirilmesine olanak sağlarsınız.

Peki spor yapmak bebek düşürür mü? Burada oldukça kırmızı bir çizgi bulunmaktadır. Hamilelik süresinde hiçbir kadının ağır şeyler kaldırması istenmez. Hatta birçok otorite, hamile bireylerin kesinlikle ağır şeyler kaldırmaması, ani hareketler yapmaması konusunda hemfikirdir. Fakat “spor” sözcüğünü burada biraz ayrıştırmak gerekmektedir. Çünkü yürüyüşü de ağırlık kaldırma da bir spor olarak görülebilir. Yani hamilelikte egzersiz yapmak oldukça faydalıyken, ağırlık kaldırmanızı gerektiren, aşırı yorucu aktiviteler zararlı olabilmektedir.

Hamileyken alacağınız kilolara dikkat etmeniz gerekmektedir. Gebelikte aşırı kilo almak bebekte zeka geriliğine neden olabilmektedir. Gebelikte fazla kilo, diyabet ve şeker gibi hastalık risklerini artırmaktadır. Aynı zamanda erken doğum ihtimali de fazla kilo ile beraber ortaya çıkmaktadır. Gebelik süresince ve gebelikten sonra sağlıklı kilo verme yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olup formunuzu korumanız tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılabilir?

Hamilelikte problem yaşamadan yapabileceğiniz sporlar hem fiziksel formunuzu korumanıza hem de ruhsal olarak kendinizi iyi hissetmenize faydalı olacaktır. Hamilelik süresince aşağıdaki sporları ve egzersizleri yapabilirsiniz.

  • Yüzme: Suyun kaldırma kuvvetiyle hareket olanağınız artar ve kendinizi olduğunuzdan daha hafif hissedersiniz. Hamilelik süresince sıkça yaşayacağınız bulantılarınızın azalmasına ve şiş eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
  • Yürüyüş: Hiçbir hazırlık ya da ücret gerektirmez; tek ihtiyacınız olan şey motivasyondur.
  • Koşu: Koşarken eklemlerinizi incitmemeye, hafif tempoda olmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Koşarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
  • Grupla egzersizler ve dans: Dengeli ve düşük tempolu egzersizler ve dans sayesinde mutluluk hormonlarını harekete geçirebilirsiniz.
  • Salon bisikleti: Hamileliğin ilerleyen süreçlerinde doktor tavsiyesi ile yapmanız gereken bu egzersizin en güzel yanı, hızı ayarlayabiliyor olmanız. Hem kaslarınızın gerginliğini stabil tutmak ya da artırmak hem de kalp sağlığını korumak adına oldukça faydalıdır.
  • Ağırlık kaldırma: Her ne kadar yazının başında ağırlık kaldırmanın zararlı olabileceğini belirtmiş olsak bile, hamilelikte problem yaşamayan ve gebeliğin ilk aylarında olan kadınlar yine uzman hekim önerisi ile küçük ağırlıkları kaldırarak formda kalabilir.
  • Pilates: Duruşunuzu düzelten, kaslarınızı gerginleştiren ve içsel huzuru yakalamanıza imkan sağlayan hamilelikte pilates topu hareketleri de sizin için oldukça faydalı olacaktır.
  • Yoga: Hamile yogası eğitimi esneklik kazandırdığı kadar nefes alışverişini de düzene sokar. Bu da doğum esnasında işinize yarayacaktır.

Hamilelikte İlaç Kullanımı Zararlı mıdır?

Aslında bu sorunun birden çok yanıtı var ve her biri doğru kabul edilebilir. Fakat verilebilecek en net ve güvenli yanıt, doktorunuzun verdiği ya da önerdiği ilaçlar dışında hiçbir ilaç kullanmamanızdır. Birçok kadın gerek diş iltihabı, gerek diğer rahatsızlıklar için hamilelikte kullanılan antibiyotik isimleri ile ilgili bilgi edinmek istiyor. Fakat bu oldukça sakıncalı bir yöntemdir. Lütfen antibiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Hamilelikte kullanılan ilaçlar eğer yüksek dozdaysa ya da içeriği bebeğe zarar verebilecek maddeler içeriyorsa, doğum kusurları ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bilinçsiz bir şekilde kullanılan ilaçlar damarların daralmasına sebep olabilir. Hatta kasılmalara sebep olarak erken doğuma sebep olabilir.

Fakat ağrılarınız için kullanabileceğiniz bebeğe zararlı olmadığı bilinen bazı ilaçlar da vardır. Uzmanların önerilerine göre hamilelikte Parol kullanımı, bebeğin gelişimi ya da doğumu için bir zarar teşkil etmez.

Hamilelikte Ortaya Çıkan Hastalıklar

Hamilelik sürecinde bedende normalden daha fazla ve hızlı değişimler olur. Bu değişimler birtakım komplikasyonlara neden olabilir. Gebelikte görülen hastalıklar, hamile kadının hem fizyolojik hem de psikolojik olarak sarsılmasına yol açabilir. Fakat görülen bu rahatsızlıkların birçoğu beklenen, normal olarak karşılanması gereken problemlerdir ve doğumun ardından ortadan kaybolması beklenir. Hamilelikte dış gebelik belirtileri dikkate alınmalı, kesinlikle bir uzmana görünülmelidir.

Hamilelikte Reflü Nedir ve Nasıl Geçer?

Hamile olan insanların birçoğu reflü nedir, sorusunu sormaktadır. Reflü, mide asidinin yiyeceklerle beraber yemek borusuna doğru çıkması rahatsızlığına verilen addır. Gebelik sürecinde ortaya çıkan en yaygın rahatsızlıklardan birisi de hamilelikte reflü olmaktadır. Hamilelik sürecinde rahim mideye baskı yaptığı ve hormon değişimleriyle beraber yiyecekleri yemek borusuna dönmemesi için tutan kasların gevşemesi sebebi ile reflü ortaya çıkabilir.

Hamilelik reflüsüne ne iyi gelir, sorusunun yanıtı da aşağıdadır.

  • Yemekleri yavaş ve çiğneyerek yiyin
  • Mümkün olduğu kadar kafeinli içecek tüketmemeye özen gösterin
  • Dik oturun ve rahat kıyafetler tercih edin
  • Uyumadan 2 ya da 3 saat önce yemek yemeyi bırakın ve eğer çok açsanız yalnızca hafif yiyecekler tüketin
  • Baharatlı yiyeceklerden, meyve sularından ve çikolatalardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın
  • Alkol ve sigara tüketmeyin
  • Yatış pozisyonunuzu, belden kıvrılarak yatmayacak şekilde değiştirin

Yukarıdaki önerileri uygulayarak gebelikte reflüye çözüm sağlayabilirsiniz.

Kusma, idrar kaçırma gibi problemler için bebek yatağı seçimi de oldukça önemlidir. En iyi bebek yatağı modelleri için ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Kabızlık ve Hemoroid

Hamilelik süresince sindirim sistemi yavaşlar ve rahmin büyümesi bağırsaklara baskı yapılmasına neden olur. Bu da hamilelikte kabızlık oluşumunu tetikler. Uzun süre kabız olunması da hamilelikte hemoroid oluşumuna sebebiyet verebilir. Hamilelikte oldukça can sıkıcı olabilen kabızlık ve nihayetinde hemoroid için çözüm arayışına girilmelidir. Hemoroidin belirtileri oldukça keskindir; büyük tuvalet esnasında hafif kanamalar ve ağrılar oluyorsa, bu durum hemoroid oluşumunun varlığı anlamına gelir.

Kabızlığa ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki tabloda görülebilir;

Kuru MeyvelerLifli GıdalarDiğer
Kuru kayısıElmaZeytin
İncirÜzümZeytinyağı
ErikAvokadoKekik
Mürdüm eriğiTaze meyvelerBeyaz et
IspanakBalık
Lahana
Kızılcık
Kereviz
Pancar
Pırasa

 

Hamilelikte Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma

Hamilelikte sık idrara çıkma oldukça genel görülen bir durumdur. Bu durum genel olarak hamileliğin ilk ve son üç ayında meydana gelir. Yine rahim genişlemesiyle ve rahmin idrar kesesine baskı yapması sebebiyle ortaya çıkar. Hamilelikte idrar kaçırma problemi ile karşı karşıyaysanız, kegel egzersizleri yapabilirsiniz. Aynı zamanda sıvı tüketimini azaltabilir ve tuvalet ihtiyacınız geldiğinde bunu ertelemeyerek problemi hafifletebilir ya da ortadan kaldırabilirsiniz.

Hamilelikte Uzun Yolculuk Yapmak

Hamilelikte uzun yolculuk yapmak birçok kadın için oldukça zorlu geçebilir. Bu süreci daha kolay hale getirebilmek adına hamile kişinin yolculuk sürecinde bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Aynı zamanda baldır egzersizi yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Gebelikte uzun yolculuk yaparken, eğer yolculuğunuz 3 ya da 4 saatten fazla sürecekse, varis çorabı giymenizde fayda var.

Hamilelik sürecinde ilaç kullanımına, yeme ve içmeye, alkol ve sigara tüketmemeye özen göstermek oldukça önemlidir. Hem hamile kişinin hem de çevresindekilerin bu süreçte tüm bunlara dikkat etmek gerekmektedir. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında bazı soruların yanıtı da özet olarak aşağıda yer almaktadır.

Hamilelikte ne yenmeli?

Hamilelik süresince süt ve süt ürünlerinin yanı sıra taze sebze ve meyve tüketilmesi önerilir.

Halimelikte ne yenmemeli?

Hamilelik süresince alkol, sigara, fast food ve zararlı tüm ürünlerden uzak durulmalıdır.

Hamilelikte spor yapılabilir mi?

Evet. Hamilelik süresince yürüyüş, yoga, bisiklet gibi spor ve egzersizler yapılabilir.

Hamilelikte ilaç kullanılabilir mi?

Hamilelik süresince alacağınız tüm ilaçlar için doktorunuza danışmalısınız.

Yorum yapın