Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Tüp bebek tedavisi, kısırlık sebebiyle çocuk sahibi olamayan kişiler için en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Doğal olarak kısırlığı olduğunu öğrenen herkesin ilk başvurmayı düşündüğü yöntem tüp bebek tedavisi olmaktadır.

Tüp bebek başarı oranı yaş ilerledikçe düşmektedir. 35 yaşını aşmamış kadınların ilk tedavide hamile kalma şansı %50’nin üzerindedir. Fakat bu süreç 40 yaşını aşmış kadınlarda %15 civarına düşmektedir. Bu yüzden kısırlık sebebiyle tüp bebek tedavisi gören kadınların yaşı ne kadar gençse, ilk tüp bebek başvuru ve tedavisinde başarılı sonuç alma imkanı da yükselir.

Elbette normal yollarla hamile kalanlar kadar tüp bebek yöntemi ile hamile kalanların da hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sebebi belli olmayan kısırlık, erkekte sperm kalitesinin düşük olması, kadınlarda enfeksiyon, tüplerin tıkanmış olması, yaşın ilerlemesi ya da kilo problemleri sebebiyle olabiliyor. Burada önemli olan sorunu tespit edip, varsa doğal çözümlere yönelmektir.

Tüp bebek nedir? Anne adayından toplanmış olan yumurtlar ve baba adayından toplanan spermlerin yapay ortamda embriyo elde etmek için çalışma yapmak amacıyla gerçekleştirilen tedavidir.

Döllenmeye başlayan yumurtaların bölünmeye başlaması ve embriyo olarak adlandırılan ilk süreci laboratuvarda tamamlaması ve nihayetinde anne olmak isteyen bireyin rahmine yerleştirilmesi, tedavinin en önemli sürecidir. Eğer herhangi bir problemle karşılaşılmazsa, tüp bebek tedavisinin ardından gebelik, doğal gebelikten farklı olmayacaktır.

Eğer kısırlık erkek için bir problem teşkil ediyorsa, tüp bebek iğneleri ile aşılama yöntemi öncelikli yöntem olarak denenmektedir. Burada erkekten alınan spermlerin rahmin içine yerleştirilmesi ile tedavi hedeflenmektedir.

Tüp Bebek Nasıl Olur? Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek aşamaları doktorun yönlendirmesine göre farklılık gösterebilse de, ortalama 5 aşamanın olduğunu söyleyebiliriz. Tüp bebek süreci aşağıdaki gibi değerlendirilebilir:

  • Değerlendirme yapılması, ön görüşme: Tüp bebek doktorları genel olarak anne ve baba adaylarının geçmişte yaşadıkları rahatsızlıkları ve yaşam tarzlarını öğrenir. Burada önemli olan kısırlığa sebep olan problemlerin tespit edilmesidir. Bu sebepler ortaya çıkartıldığında doğru tedavi yöntemi kolaylıkla uygulanabilir. 5 hastadan 1 tanesinde kısırlık sebebi ortaya çıkmayabiliyor ve bu açıklanamayan kısırlık olarak görülüyor.
  • Yumurtalıkların uyarılması: Tedavi süreci tahliller neticesinde uygun bir şekilde planlandıktan sonra, kadında yeterli sayıda yumurta gelişmesini sağlamak gerekir. Doktorlar tarafından belirlenmiş olan tüp bebek ilaçları kullanılarak gerçekleştirilen bu süreç, doz olarak kişiden kişiye farklılık gösterecek şekilde ayarlanır. Burada doktorun tecrübe ve bilgisi, kişinin fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurarak uygun sayıda yumurta geliştirebilmesi açısından oldukça önemlidir.
  • Yumurtaların toplanması ve embriyonun geliştirilmesi: Geliştirilen yumurtaların ameliyatla toplanarak değerlendirilmesi gerekir. Adından, aynı gün eşten alınan spermlerin yumurta ile eşleştirilmesi sağlanır. Yumurtaları toplama işlemini, yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 34-36 saat sonra yapmak gerekir. Doktorun önerisine göre genel ya da lokal anestezi uygulaması yapılabilir. Anestezi uygulanması ihtimaline karşı hastanın önceki gece 00.00’dan sonra hiçbir şey yiyip içmemesi önerilir.
  • Embriyoların gelişmesi ve seçilmesi: Bu aşama, embriyoların doğal üreme sistemindeki şartlardakine benzer şekilde büyütülmesini ve en uygun embriyonun seçilmesini kapsar. Eğer istenenden fazla embriyo geliştirilmişse, bu embriyolar dondurularak saklanabilir. Böylece tekrar çocuk sahibi olmak istenirse, dondurulmuş embriyolar 4-5 yıl süreyle tekrar kullanılabilir.
  • Embriyonun transfer edilmesi: Tutunma ihtimali en yüksek olan embriyonun seçilerek katater ile anne rahmine nakledilmesi son aşamadır. Eğer rahim, embriyonun nakledilmesi için uygun değilse beklenir ve uygun zamanda nakil işlemi gerçekleştirilebilir. Bu transfer kısa sürer ve hastanın ağrı hissetmesi beklenmez.

Tüp bebek nasıl yapılır?” sorusuna özetle, değerlendirme, yumurtaların uyarılması, yumurtaların toplanması ve embriyonun geliştirilmesi, embriyoların seçilmesi ve anne adayına transfer edilmesi şeklinde yanıt verebiliriz.

Birçok anne ve baba adayı tüp bebek fiyatları hakkında bilgi istese de, bu, hastaneye, doktora ve hatta anestezi durumuna göre bile değişiklik gösterebilmektedir.

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

Tüp bebek yaptıranlar, doğal yollarla çocuk sahibi olma imkanı bulunmayan ya da bu ihtimalin çok düşük olduğu durumlarda yapılır. Eğer kadınlarda kısırlık belirtileri görülüyorsa, tüp bebek en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Eğer tüp bebek tedavisi için başvuracaksanız ve 35 yaşın altındaysanız, bir yıl süresince herhangi bir korunma olmadan, düzenli olarak ilişkiye girmeniz önerilir. Eğer 35 yaşın üzerindeyseniz, yumurta rezerviniz daha genç bireylere göre daha az olacağı için, bu süreci 6 ayla sınırlandırmanız önerilecektir.

Tüp bebek kimlere yapılır?” sorusunun yanıtı söz konusu kadınlar olduğunda aşağıdaki gibidir:

  • Düzensiz adet döngüsü olanlar
  • Yumurta rezervleri az olan kadınlar
  • Dış gebelik öyküsü bulunanlar
  • Geçmişinde yumurtalık iltihabı öyküsü olanlar
  • Tüpleri bağlı olanlar ya da ameliyatla tüpleri alınanlar
  • Zührevi hastalığı bulunanlar
  • Kanser tedavisi görmüş olanlar

Eğer tüp bebek tedavi sürecindeyseniz, dış gebelik belirtileri ile ilgili de bilgi almanız önemlidir.

Tüp bebek bölümü ile iletişime geçebilmesi uygun erkeklerde aşağıdaki durumlarda tüp bebek uygulaması gerçekleştirilebilir:

  • Zührevi hastalığı bulunanlar
  • Testis travma öyküsü bulunanlar
  • Testis ameliyatı geçirenler
  • Radyasyona maruz kalan işle meşgul olanlar
  • Aile öyküsünde kısırlık olanlar
  • Kanser tedavisi görmüş olanlar
  • Genetik rahatsızlık öyküsü olanlar

Tüp bebek hamilelik belirtileri, mide bulantısı, memelerde hassaslık, gerginlik, basit kramplar, bel ağrıları, kasık ağrıları, kabızlık olarak gösterilebilir. Elbette bu belirtilerden önce doktorunuzun belirlemiş olduğu günlerde kan testi de yaparak sonuç alabilirsiniz.

Tüm işlemler tamamlandığında, işlem sonucu beklediğiniz gibi gitmediğinde elbette tekrar deneme şansınız var. Peki ama “tüp bebek neden tutmaz?” Kadının yaşı, yumurtalık rezervi, erkeğin sperminin kalitesi, embriyonun kalite durumu, rahim içinin işleme uygun olup olmadığı, ilaçların doğru uygulanıp uygulanmadığı ya da embriyonun tutunmasına engel olan miyom ve polip gibi kötü huylu olmayan tümörlerin varlığı yanıt olarak verilebilir.

İlk tüp bebek tedavisinde hamile kalanlar, genel olarak yaşı daha genç olan kadınlardır. Yaşın ilerlemesiyle beraber kadının yumurtalık rezervleri azalacaktır. Böylece hamile kalma oranı nihayetinde 40’lı yaşlarda %15-20’lere gerileyecektir. (1)

Tüp bebek tedavisi sonrası normal doğum yapanlar olduğu gibi, sezaryen doğum yapanlar da olmaktadır. Bu tamamen anne adayının tercihine ve doktorun önerisine göre şekillenecek bir süreçtir.

Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Regl döneminin 2 ya da 3. günü başlayan tedavi süreci toplamda 15-17 gün sonra sona erer. Embriyonun transfer edilmesinin ardından 10 gün sonra kan yoluyla gebelik testi yapılır.

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisi, anne adayından alınan yumurtaların geliştirilmesi, baba adayından alınan spermler hücreleriyle birleştirilmesi ve nihayetinde embriyo oluşumunun sağlanması işlemidir.

Tüp bebek hamilelik belirtileri nelerdir?

Tüp bebek hamilelik belirtileri, bel ağrısı, mide bulantısı, kasıkta kasılmalar, kabızlık, gerginlik gibi özetlenebilir. Elbette belirtiler her kadında farklılık gösterebilir.

Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde yenmemesi gerekenler arasında alkol, sigara, tatlandırıcılar, gıda boyası içeren ürünler, kafein ve tein içeren içecekler, yiyecekler, pişmemiş ya da az pişmiş yiyecekler, yağlı yiyecekler bulunmaktadır.

Tüp bebek tedavisi kilo aldırır mı?

Yumurta rezervlerini artırmak ve büyütmek amacıyla kullanacağınız ilaçlar kilo almanıza neden olmayacaktır. Bu süreçte ödem oluşması beklenebilir.

Tüp bebek sonrası kanama neden olur?

Bu süreçte normal gebeliklerde de görülen “yerleşme kanaması” olarak da bilinen kanama görülebilir. Bu da tutunma kanaması olarak adlandırılan sürecin 4-5 gün sürmesine sebep olabilir. Fakat kanamanın rengi ve yoğunluğuyla ilgili doktorunuza hemen bilgi vermeniz, aksi bir durumda hızlıca aksiyon almanız için önemlidir.

Yorum yapın