Dış Gebelik Belirtileri ve Tedavisi
Döllenme biçimi olduğu için dış gebelik belirtileri konusunu merak ediyor olabilirsiniz. Dış gebelikte döllenmiş yumurtanın yerinde farklılık durumu bulunmaktadır. Normal bir şekilde ilerlemesi mümkün olmayan dış gebeliği sezaryen doğum gibi konularla karıştırmamalısınız. Ayrıca karıştırmamanız gereken başka konu da kimyasal gebelik ve dış gebelikten farkı konusudur. Kimyasal gebelikteki düşüklerin nedeni farklı olacaktır.
Anne olmak istiyorsanız dış gebelik ve kimyasal gebelik arasındaki fark konusunu incelemeniz önemlidir. Kimyasal nedenlere bağlı görülen dış gebelikler yumurtanın yanlış yerde döllenmesi ve büyümeye başlamasını açıklayabilir. Ayrıca “dış gebelik genetik mi?” sorusuna da bakmanızda fayda olabilir. Dış gebelik nedenlerine baktığınızda genetik etkenlerin geçerli olmadığını görebilirsiniz, çünkü hormonal, çevresel etkenlerle bağdaştırılmaktadır.
Dış Gebelik Nedir?
Riskleri bilen herkes “dış gebelik nedir?” sorusunu sormaktadır. Döllenmiş yumurtanın anormal gelişimine dış gebelik denir. Döllenmiş yumurta uterusa giderken hasarlı fallop tüpüne sıkışır. İltihaplanmalarla birlikte dış gebeliğinizin olasılığında paralellik görülebilir. Farklı yere yönlenen döllenmiş yumurta gelişmemektedir.
Nedenlerini de merak edeceğiniz dış gebelik görüntüsü önemli bir detaydır. Bunu görebilmeniz için dış gebeliğin tespitine yönelik bir başvuruda bulunmanız gerekecektir. Yalancı gebelikten farklı olarak dış gebeliğin farkını da bilmeniz gerekir. Yalancı gebelikte bir döllenmiş yumurta bulunmamaktadır. Ancak dış gebelikte döllenmiş ve gelişmeye başlamış bir durumu görebilirsiniz.
Dış gebelik anne adaylarının kabusu olabilen bir durumdur. Dış gebeliğinizde de hamile kalırsınız ancak hamilelik yanlış yerde olduğundan soruna dönüşecektir. Yalancı gebeliğinizde ise zaten hamile değilsinizdir ancak belirtiler hamileymişsiniz gibi görülecektir.
“Dış gebelik nasıl anlaşılır?” sorusunun en net yanıtı genel olarak ultrasonla görüntülemedir. En net şekilde bunu görebileceğiniz ultrason sonuçlarında döllenmiş yumurta olması gereken yerde bulunmayacaktır. Doktorunuzun da yönlendireceği gibi siyah nokta halinde daha farklı bir yerde konumlanacaktır. Siz de normal gebelik olmadığını zamanla hissedebiliyor olacaksınız.
Dış gebeliğinizin olup olmadığını anlamak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bazı durumlarda kanamalar görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının merak ettiği başka sorulara da yanıt vermek gerekir. Dış gebeliğinizin etkilerini mutlaka takip etmelisiniz ve doktorunuza bilgi vermelisiniz.
“Dış gebelikte lekelenme olur mu?” sorusu için kanama belirtisinin derecesi belirlenmelidir. Lekelenmenin düzeyine göre kanama lekelenmeden fazlasını ifade edecektir. Dış gebeliğinizde kanamalarla lekelenme yoğunluk derecesi değişen şekilde yaşanabilir. Hormon durumunuz ve diğer etkenler kanama ve lekelenme derecenizi belirleyebilecektir.
Bir diğer önem vermeniz gereken konu ise “ertesi gün hapı dış gebelik yapar mı?” sorusunun yanıtı olacaktır. Ertesi gün hapları gebeliği, döllenmeyi engelleyici bir üründür. Ürünün hasar verebileceği tüpleri de dikkate alarak bu tür ilaçları sık kullanmamanız önerilir. İlaçların neden olduğu hasar nedeniyle ilerleyen dönemlerde hamile kalmak istediğinizde dış gebelik gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kimyasal açıdan etkisi yüksek olan ilaçlarda geçici veya kalıcı hasarlar olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Gebeliğinizin sorunsuz bir şekilde devam etmesini istediğinizde genel sağlık durumunuzu iyi bir şekilde sürdürmeye özen gösteriniz. Hormon dengenizi ani şekilde bozabilecek durumlardan uzak kalmanız hamileliğinizi doğrudan etkileyebilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Sağlığınızın riske girmemesi için 5 haftalık dış gebelik belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Beş haftalık döllenmiş yumurta durumunda kanamalarınızla beraber harici bayılmalar yaşayabilirsiniz. Her kişideki belirtilerin farklı olacağını da bilerek hareket etmeniz gerekir. Hormon dengenize göre belirtilerin durumunda değişiklikler yaşanabilir.
Önem vermeniz gereken bir diğer konu da “dış gebelik kaçıncı haftada belli olur?” sorusudur. Altıncı haftadan itibaren döllenmiş yumurta büyüdüğünden belirtiler de ortaya çıkacaktır. Dış gebeliğin belirtilerine kadar normal hamilelik belirtilerini siz de yaşayabilirsiniz. Dış gebeliğin belirtilerini yaşamaya başladığınızda etkiler daha şiddetlenebilir.
Dış gebeliğinizin olduğunda baş dönmesi çok daha şiddetli olabilir. Bazen baş dönmeleriyle birlikte bayılmalar da yaşayabilirsiniz. Fallop tüpünde yaşanan dış gebeliğiniz hormon ve denge faktörlerinizi etkileyen önemli bir soruna dönüşecektir.
Hafif vajinal kanamalarınız ilk belirtiler arasında yaşanabilir. Endişelenmemeniz ve bir doktora başvurmanız önerilir. Döllenmenin yanlış yerde devam ettiği durumlarda, bölgeye göre bir sonuç olacaktır. Yani döllenmiş yumurta yırtılmalara neden oluyorsa karın içinde kanamalarınız yaşanabilir.
Omuz ağrılarınız dış gebeliğinizin bir belirtisi olabilmektedir. Bireysel olarak normal gebelik belirtilerinden farklı durumları hissediyorsanız hemen bir ultrason başvurusunda bulunabilirsiniz. Olası zararların önüne geçebilmeniz adına hamilelik sürecinizin başından sonuna kadar doktorunuzun önerdiği rutinleri sürdürebilirsiniz.
Kolayca takip edebilmeniz adına “dış gebelik belirtileri ne zaman başlar?” sorusuna daha net yanıtlar vermek faydalı olacaktır. Karnın tek yanında göreceğiniz şiddetli ağrılar en tipik dış gebelik belirtileri arasında yer alır. Karnınızın bir bölgesinde bıçak saplanması gibi bir durum yaşanabilir.
Dış gebeliğinizin belirtilerini yüzeysel olarak fark edemediğinizde birtakım testler yaptırmanız gerekebilecektir. Testler sayesinde net bir gebelik yönlendirmesi ve tedavi süreciniz size özel şekilde gerçekleşecektir. “Dış gebelik testte çıkar mı?” diyorsanız yapılacak ultrason ve kan testleri belirleyici olabilir fakat gebelik testinde dış gebelik belli olmaz.
Transvajinal ultrason dış gebelik ultrason görüntüsü yöntemini siz de bir uzmandan destek alarak deneyebilirsiniz. Bu yöntemdeki avantaj gebeliğin geliştiği yerde farkların tespit edilebilmesidir. Yani yanlış devam eden gebeliğinizin yeri kolayca tespit edileceğinden tedavi aşamasına da geçebilirsiniz.
Dış gebeliğinizin tanısı aşamasında kan sayım testlerinin faydasını görebilirsiniz. Kanınızda normal gebeliğe benzer olan ama farklılıkları da saptayabileceğiniz faydalı bir yöntemdir. Doktorunuzun dış gebelik teşhisi koymasının ardından kan nakli durumuna karşı önlem almak için kan testlerini de yaptırabilirsiniz.
Dış gebeliğinizin günlük hayata yansımalarından biri de tuvalete çıkma dürtüsünde artış olacaktır. Sürekli tuvalete çıkma isteğiniz ağrıyla beraber de yaşanabilir. Netice olarak döllenmiş yumurtanızın farklı bölgede gelişiminin olumsuz etkilerini görmeniz söz konusudur.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak merak edebileceğiniz “dış gebelik kendiliğinden düşer mi?” sorusuyla başlamak gerekiyor. Dış gebelik genellikle kendi kendine sonlanabilen bir durumdur. Gebeliğin yanlış bir yerde devam etmesine bağlı olarak kendiliğinden son bulması oldukça olası.
Dış gebeliğinizin kendiliğinden sonlanması zorlayıcı bir hale geldiğinde, tıbbi kontrollerinizin de yapılmasıyla başka tedavilere başvurabilirsiniz. Doktorunuzun sizinle ilgili değerlendirmelerini dikkate alarak dış gebelik iğnesi ve benzeri işlemleri yaptırmanız istenebilecektir.
Kürtajla ilgili merak edeceğiniz bir konuya değinmek faydalı olacak. Kürtaj ve dış gebelik konularını birbirine karıştırmamalısınız. Dış gebelik kürtaj işlemi ile sonlandırılamamaktadır. Kürtaj yapılabilmesi için gebeliğin doğru yerde gerçekleşmiş olması gerekecektir. Kürtajda rahimde olan bebek aldırma işlemi yapılırken dış gebelikte rahimde bebek yoktur.
Dış gebeliğin ektopik gebelik olarak isimlendirilmesini merak ediyor olabilirsiniz. Tedavi aşamasında çok etkisi olmasa da vajina yapısının ek bölgelerindeki döllenmeler dış gebeliğinizin işaretçisi olacaktır. Tedavi sürecinde bazen ameliyat ile de sonlandırma aşamalarını gözden geçirebilirsiniz.
Kürtaj ve tüp içinden dış gebeliğinizin sonlandırılmasına yönelik yapılan ameliyatlar farklıdır. Ameliyatınızın olacağı bölge kürtajdakinden farklı olarak tüp kısımları vs. olabilecektir. Dış gebelik kesesinin çıkarılmasına bağlı olarak dış gebelik ameliyatı işlemleriniz tamamlanarak tedaviniz gerçekleşir.
Dış gebeliğinizin sonlanması için yapılacak olan ameliyatın mutlaka sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesi gerekecektir. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı onayı olan resmi kurumlarda işlem yaptırmaya ekstra önem vermelisiniz. Merdiven altı kurumlarda enfeksiyon ve hayati riskler daha da artabilmektedir.
Genellikle eskiden meydana gelen iltihaplanma vs. gibi sorunlara bağlı olarak istenen gebelikleriniz bu şekilde sonlanabilecektir. “Dış gebelik tedavisi kaç gün sürer?” sorusunun net bir yanıtı yoktur. Burada doğru tedavi yöntemi doktorunuzla beraber belirleyeceğiniz tedavidir. Tedavi süresi de belirlenen tedavi yöntemine göre ortaya çıkacaktır.
Dış gebeliğinizin tedavisi iğne ile yapılacak bekleme tedavisinde 6 haftaya kadar sürebilmektedir. Bu sürecin bazen daha az da olabileceğini unutmamalısınız. Dış gebeliğinizin sonlandırılması 3 haftayı da bulabilen bir durumdur. Hormon yapınız ve genel sağlık durumunuza göre doktorunuzun uyguladığı tedavi aşamasının süresinde farklar olabilecektir.
Doktorunuz, güncel Sağlık Bakanlığı dış gebelik iğnesi fiyatları kapsamında iğne ücretleri değişebilmektedir. En net sonucu alabilmeniz için mutlaka kliniğinize başvuru yaparak muayene olmalısınız. Her hastada iğne tedavisinin uygun olmayacağını da bilmelisiniz.
Hastane başvurularınızda ön bilgi alabilmeniz için muayene ardından yapılması gereken işlemler değişkenlik gösterebilir. Dış gebeliğinizin sonlanması çeşitli durumlarda riskli olabilir. Doktorunuz bu konuda uyarılarını yapacaktır. Metotreksat iğne tedavisi tek doz halinde yeterli olacaktır.
Tüp Bebekte Dış Gebelik Olur mu?
Bildiğiniz üzere hamile kalmak isteyen ama döllenmede zorluk yaşayanlarda tüp bebek tedavisine çok sık başvuru yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde dış koşullarda döllenme ardından rahme terleştirilen embriyonun sonuç vermesi beklenmektedir. Başarılı sonuçlanan tüp bebek tedavisi görebileceğiniz gibi oluşmayan hamilelik de yaşanabilir.
Kadınlarda kısırlık belirtileri görünmüşse ve bunun neticesinde cerrahi yöntem tercih edilmişse, dış gebelik yaşanma ihtimali artabilir.
Döllenmede “tüp bebekte dış gebelik olur mu?” sorusunu merak ediyorsanız yanıt vermek de zor olmayacaktır. Doğal yollardan hamile kalan kişilere göre tüp bebek tedavisinde dış gebelik olasılığı daha fazladır. Bunun nedeni ise iltihaplanan veya zarar gören yumurtaların daha çok olmasıdır.
Döllenen yumurtanın hasarlı olabilecek bir yerde bulunması halinde dış gebeliğe eğilimi fazladır. Tahmin edebileceğiniz gibi döllenmiş yumurta sağlıklı bir yerde büyümeye başlamak ister ve bunun için de hareket edebilir. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler konusunda bu detaya da önem vermeniz kalıcı ve sağlıklı hamileliğiniz için önemlidir.
Yapay yollardan döllenmiş yumurtanın yerleşimi hedefte doğru görünse de yanıltıcı olabilmektedir. Kan değerleriniz diğer gebelere göre daha yakından takip edileceğinden dış gebeliğinizin olup olmadığını net şekilde öğrenebilirsiniz.
Rahim dışında gebelik kesenizin görülmesi durumunda tüp bebekte dış gebelik yaşamış olursunuz. Böyle bir durumda endişelenmeyin; doktorunuz gereken müdahaleleri yapacaktır. Tüp bebek tedavisi görüyorsanız dış gebelikle ilgili belirtiler benzer nitelikte olabilir. Dış gebeliğinizin gerilemesi için ilaçla tedaviniz doktorunuzun da önerisiyle uygulanıyor olacaktır.
Tüp bebek tedaviniz varsa dış gebeliğiniz belirtileri genelde yoğun kasık ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Bu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve teşhis ardından ilerleyen günlerde belirtiler daha sık görülecektir.
Hamile kalmak isteyenler genel olarak “dış gebelik tekrarlar mı?” sorusunu soruyor. Tedavi için gereken işlemleriniz yapılmadığında dış gebeliğinizin yeniden olma ihtimali yüksektir. Doktorunuzdan bunu tekrar yaşamamanız için gereken yönlendirmeleri eksiksiz şekilde almalısınız. İltihap veya hasar gören yerlerin onarımına yönelik etkili bir tedavi uygulamanız önerilir.
Genel olarak 2 kez dış gebelik geçirenler tüp bebek tedavisi olanlar arasından çıkabilir. Ancak çok eşlilik durumlarında da dış gebeliğin yaşanma ihtimali yüksektir. Tek partnerli cinsel yaşama odaklanarak dış gebelik olasılığınızdan uzaklaşabilirsiniz. Özel bir enfeksiyon tedaviniz için uzmanınızın yönlendirdiği ilaçları mutlaka kullanmalısınız.
Dış gebeliğinizin sonlanmasında doğrudan kasa veya yumurta içine iğne yapılması etkili olacaktır. Doktorunuzun uygun gördüğü dış gebelik sonlandırma yöntemiyle başarılı bir tedavi elde edebilirsiniz.
Dış gebeliğinizin tekrar etmemesi için doktorunuzun önerilerini yerine getirmeye özen göstermelisiniz. Tüp bebek tedavisi görmüş olsanız da olmasanız da hamile kalmayı sağlayan tüplerinizin sağlıklı olmasına dikkat etmeniz gerekir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı düzenli olarak korunmanız önemli olacaktır.
Hamile kalmak istiyorum, ne yapmalıyım? diye soran anne adayları için dış gebelik problemi oldukça önemlidir. Herhangi bir şüpheniz olursa direkt olarak doktorunuza başvurmanız gerekir.
Dış gebelik nasıl sonlandırılır?
Yaygın şekilde görüldüğü üzere, operasyon laparoskopi ve bekleme tedavisini kullanarak dış gebeliği sonlandırabilirsiniz. Kendiliğinden sonlanan hastaları sıkça görebilirsiniz, ancak önlem ve takip amaçlı Beta Hcg testlerinizin yapılması önemlidir. Doktorunuza danışmadan hiçbir şekilde bir şey yapmamalısınız.
Dış gebelik iğne tedavisi kaç gün sürer?
Bchg değerlerinin düşmesi amacıyla yaptıracağınız dış gebelik iğne tedavisi 3 ile 6 hafta arasında sürmektedir. Doktorunuzun gözlediği düşüş beklenenin altında ise yenilenen doz tekrarı görülebilir. Tam iyileşme süreniz 6 haftaya kadar sürebilir.
Dış gebelik ne zaman tehlikeli olur?
Kanama miktarınızda yoğun artış olması tehlikeli dış gebeliğinizin habercisi olabilir. Kilo kaybınız ani şekilde düşüşe geçmişse ve bayılmalarla kendini gösteren durumlar yaşıyorsanız hemen doktorunuza başvurmalısınız. Karnınızın bir kısmında şiddetli ağrılar olması ve buna dayanamayacak duruma gelmeniz de tehlikeli bir hal alabilir.