Suni Sancı Nedir? Neden Suni Sancı ile Doğum Gerçekleştirilir?

Suni Sancı Nedir

10 gebelikten 7’si ufak tefek yardımlar neticesinde problemsiz bir şekilde tamamlansa da, kimi zaman anne ve bebeğin güvenliğini sağlamak amacıyla doğuma müdahale etmek gerekebiliyor. Suni sancı ile doğum da tam olarak bu noktada, normal doğumun yardımsız gerçekleştirilemeyeceği durumlarda gerçekleştiriliyor.

Suni sancı ile doğum, doğumu başlatmak ya da süreci hızlandırmak amacıyla kullanılan yardımcı bir yöntemdir. Normal doğum sayesinde sezaryen ile doğum sonrası kilo vermek için göbek eritme egzersizleri gibi kilo verme yöntemlerine ihtiyacınız kalmayabilir.

Suni Sancı

Suni Sancı Nedir? Nasıl ve Ne Zaman Verilir?

Doğumu yaklaşan kadınlar “suni sancı nedir?” sorusunu sorabiliyor. Suni sancı, doğumu başlatmak ya da doğum sürecini hızlandırmak amacıyla uygulanan, bebeğin ve annenin sağlığını korumak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Amaç rahmin düzenli bir şekilde kasılması ve rahmin ağız kısmının yumuşayarak açılmasını sağlamaktır.

Suni sancı yaygın bilinenin aksine herhangi bir makinaya bağlanarak verilmiyor. Peki, “suni sancı nasıl verilir?” Suni sancı serum yoluyla damardan verilir. Genel olarak 41. Haftası dolmuş olan gebeliklere sancıların başlamaması sebebiyle verilebildiği gibi, anne adayının suyunun erken gelmesi ya da rahimde açılma olması sebebiyle de doğumu hızlandırmak amacıyla verilebilir.

Suni sancı damar yoluyla serumla verilebildiği gibi vajinal olarak da uygulanabilir. Suni sancı uygulaması öncesi anne adayı detaylı olarak muayene edilir ve uygunluk durumuna göre suni sancı süresi ve sancının ardından doğum vakti belirlenir.

Suni Sancı Verildikten Kaç Saat Sonra Doğum Gerçekleşir?

Suni sancı etkisini hemen göstermeyebilir ve zaten bu sürecin kontrollü olması da oldukça önemlidir. Kimi zaman rahim ağzı genişlemeyen gebelerin doğum yapması 24 saati dahi bulabilirken, rahim ağzı istenen şekilde açılmış olan gebelerin doğumu 3-4 saat sonra gerçekleşebilir. “Suni sancı kaç saatte etkisini gösterir?”, sorusunun yanıtı 3-24 saat arası olarak verilebilir.

Rahim ağzı açıklığı olmayan ve artık doğum yapması gereken hamilelerin doğum sürecini hızlandırmak amacıyla vajinal yoldan suni sancı ilacı verilebilmektedir. Vajinadan verilen suni sancı, rahim açıklığı olmayan gebelerde ilaç yoluyla uygulanmaktadır.

Kısacası, “suni sancı neden verilir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibi verilebilir:

  • Annenin tansiyon yüksekliği sebebiyle erken doğum yapması gerektiğinde,
  • Önemli ve ağır hastalıklarda annenin tedaviye yanıt vermediği durumlarda,
  • Annenin rahminde ve bebekte enfeksiyon oluşması durumunda,
  • Suyu geldiği halde 24 saat içerisinde sancısı gelmeyen gebelerde,
  • Hamileliğin 41. hafta sonrasında devam ettiği durumlarda,
  • Bebeğin anne karnında ölmesi sebebiyle,
  • 4 kiloyu aşmak üzere olan bebeklerin doğumunda, normal vaktinden önce.

Bunların yanı sıra “suni sancı ile doğum ne kadar sürer?” sorusunun da yanıtını vermek gerekir. Suni sancının ardından 3-24 saat içinde doğumun gerçekleşmesi beklenirken, doğum sürecinin ne kadar süreceği belirsiz olabilir. Burada annenin doğum sırasındaki fiziksel kuvvetine göre bir değerlendirme yapılabilir.

Suni Sancı Zararlı mı?

Suni sancı kimi gebelerde hiç sancı hissi uyandırmazken, kimi gebelerdeyse oldukça ağrılı bir süreç yaşatabilir. Fakat normal doğumun sezaryen doğum uygulamasına göre daha hızlı bir iyileşme süreci olduğu göz önüne alındığında, bu sancı katlanılabilir olacaktır.

Birçok anne adayı “suni sancı zararlı mı?” sorusunu soruyor. Hayır, ne bebeğe ne de anneye herhangi bir zarar vermez. Doğal olarak gerçekleşmeyen doğumun yapay sancı ile gerçekleştirilmesi zararlı olmadığı kadar kimi durumlarda oldukça faydalı olabilir.

Eğer gebeyseniz ya da gebe kalmayı düşünüyorsanız, doğum sigortası hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz. Böylece doğum öncesi ve sırasındaki masraflarınızı azaltabilirsiniz.

Açılma olmadan suni sancı verilir mi?

Gebeliğin sonlandırılması gibi durumlar sebebiyle açılma olmasa da suni sancı verilebilir. Burada önemli olan uzman doktorun muayenesi sonrası karar vermesi olmaktadır.

Suni sancı kaçıncı haftada verilir?

Hiçbir problem olmayan gebeliklerde dahi eğer 41. hafta tamamlanmışsa suni sancı verilebilir. Fakat gereklilik durumunda 37. hafta sonrası doktor önerisiyle de suni sancı verilerek doğum gerçekleştirilir.

Suni sancı bebeğe zarar verir mi?

Suni sancı ne bebeğe ne de anneye herhangi bir zarar vermez.

Suni sancı ile normal sancı arasındaki farklar nelerdir?

Suni sancı ile normal sancı arasındaki fark, suni sancıda iki kasılma arasındaki farkın, normal sancıdan çok daha kısa olmasıdır. Yani suni sancıda pek dinlenemeyebilirken, normal sancıda anne adayı daha rahat dinlenebilmektedir.

Yorum yapın