Hamilelik, anneliğin büyüleyici dünyasının kapılarını aralama yolunda attığınız ilk ve büyük adımdır. Bebeğinize kavuşmanıza az bir süre kalan 8 aylık gebelik sürecinizde bebeğiniz büyük gelişmeler gösterir. Sizi hareketleriyle ve sevimli tekmeleriyle heyecanlandırır. Tüm gününüzü farklı kılarak eşi benzeri olmayan bir duygu tatmanıza sebep olur.
8 Aylık Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Sebepleri
Hamilelik sürecinde her anne gibi sizde belirli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 8 aylık hamilelikte kasık ağrısı bu sorunlardan biridir. Genellikle tedirgin olmanızı gerektirecek bir sebepten kaynaklanmayan kasık ağrısının ciddi sebepleri de bulunur. Aynı şekilde 8 aylık hamilelikte karın ağrısı da tehlikeli bir durum varlığını göstermese de önemli olabilecek ağrıdır. Peki 8 aylık hamilelikte karın ve kasık ağrısı sebepleri nelerdir?
- Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi): Yüksek tansiyona bağlı gerçekleşen ve çeşitli organlara zarar verebilen bir durumdur.
- Plasentanın ayrılması
- Erken doğum
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Bebeğin büyümesi sebebiyle rahimde oluşan baskı
- Gaz sancısı ve kabızlık
- Braxton Hicks kasılmaları: Yalancı doğum sancısı olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları kasıkta ağrı sebebi olabilir.
- Sürekli aynı pozisyonda durmak
- Hormonal değişiklikler
Hamileliğinizin 8. ayında karşılaşabileceğiniz karın ve kasık ağrısı sebepleri bu şekilde aktarılabilir. En doğru ve erken teşhis için doktorunuza başvurmanız önem arz eder.
8 Aylık Hamilelikte Vajina ve Rahim Ağrısı
Hamilelikte birden fazla bölgenizde ağrı hissedebilirsiniz. Kasık ve karın ağrılarınızın yanı sıra 8 aylık hamilelikte vajina ağrısı yaşamanız olası bir durumdur. Vajina ağrısının temel sebepleri karın ve kasık ağrısıyla aynı şekildedir. Tüm bunlara ek olarak 8 aylık gebelikte bebeğin çok hareketli olması baskı meydana getirerek vajinada ağrıya sebep olabilir.
Aynı şekilde vajina ağrısıyla karıştırılan 8 aylık hamilelikte rahim ağrısı da sık sık anne adaylarının canını sıkan bir ağrı şeklidir. Rahim ağrısı da karın ve kasık ağrısındaki sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir fakat genellikle yalancı doğum sancılarından veya bebeğin büyümesi ile ortaya çıkan baskıdan kaynaklanır.
8 Aylık Hamilelikte Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Hamileliğinizin ilerleyişinin en olumlu şekilde olması için bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. 8 aylık hamilelikte yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Sağlıklı ve yeterli beslenmek
- 8 aylık hamilelikte yürüyüş ve doktor kontrolünde hafif egzersiz yapmak
- Uyurken sol taraf üzerine yatılması
- Doktor kontrollerine düzenli gitmek
8 aylık hamilelikte yapılmaması gerekenler ise şu şekildedir:
- Ağır ve fazla besin tüketmek (Çok yağlı tüketmek veya aşırı kafein alımı gibi)
- Alkol, sigara gibi zararlı maddeler kullanmak
- Uyurken karın üstüne yatmak
- 8 aylık hamilelikte ağır kaldırmak ve yukarı uzanma hareketi yapmak
- Aşırı sıcak yerlerde bulunmak (hamam veya sauna gibi)
- Radyasyonlu ortamlar gibi tehlikeli ortamlardan yer almak
- “8 aylık hamilelikte oruç tutulur mu?” sorusuna ise bebeğin sağlığı ve gelişimini etkileyebilmesinden dolayı tavsiye edilmediği cevabı verilebilir.
- “8 aylık hamilelikte diş çekilir mi?” diye düşünüyorsanız, acil bir durum olmadığı sürece doğum sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı söylenebilir.
- “8 aylık hamilelikte denize girilir mi?” sorusu ise sık sık karşılaşılan bir sorudur. Temiz bir plaj var ise girilebilir fakat havuz tercih edilmesi daha hijyenik bir ortam sunar. Bu sebeple havuz tercih edilmesi önerilir.
Tüm bunların yanı sıra anne adayının merak ettiği sorular bulunur. Bu sorulardan biri “8 aylık hamile uçağa binebilir mi?” sorusudur. 8 aylık hamilelikte yolculuk yapmak çoğul gebelik var ise uygun olmayan bir durumdur. Çoğul gebelikte 32 haftadan sonra havayolu şirketleri yolcu kabul etmez.
8 Aylık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
8 aylık bebek gelişimi ve değişimi esnasında siz de pek çok değişime tanık olabilirsiniz. Doğuma oldukça yaklaştığınız 8 aylık gebelik sürecinizde yaşayacağınız bu değişimler hem fiziksel hem psikolojik değişimler olabilir. Peki, 7 aylık hamilelik sürecine göre 8 aylık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?
- El ve ayakta şişkinlik veya ödem
- Bacaklarda kramp veya kasılma
- Ağırlığın artması ile yavaş yürüme ve yorgunluk
- Nefes yetersizliği
- Organlardaki baskı sebebiyle yüksek yastıkta yatma ihtiyacı hissetmek
- Karnın öne doğru büyümesi ile bel bölgesindeki yük artışı ve bu sebeple bel bölgesinde ağrı oluşumu
- Rahmin büyümesi ile midede oluşabilen hazımsızlık
- Eklem bağlarında hassasiyeti
- Sık idrara çıkma isteği
- Ruh halinde dalgalanmalar
- Hormon artışına bağlı cilt sorunları
- Hızlı kilo alma potansiyeli
- Mideye artan baskı sebebiyle mine yanması gibi olumsuz durumlar
- Hormonlarda oluşan değişikliklerin sindirim sistemine etki etmesi sebebiyle 8 aylık hamilelikte ishal oldum
“8 aylık hamilelikte bebek kaç kilo olmalı?” sorusu sık sık karşılaşılan bir sorudur. 8 aylık hamilelik bebek kilosu yaklaşık 1.8-2 kilogram arasındadır. “8 aylık hamilelik kaç haftadır?” sorusuna ise 32-33. haftaların bitmesi ile 8 ayınızın bittiği cevap olarak verilebilir.
8 aylık gebelikte ilişki sonrası kanama neden olur?
Cinsel ilişkinin rahim ağzına yarattığı basınç cinsel ilişki sonrası kanama meydana getirebilir. Bu sebeple genelde korkulacak bir durum değildir.
8 aylık hamilelikte kanama nedenleri nelerdir?
8 aylık hamilelikte kanama plasentadan kaynaklı olabileceği gibi erken doğumun da habercisi olabilir. Bu sebeple kanama ile karşı karşıya kalındığında doktora başvurmak gerekir.
8 aylık gebelikte cinsel ilişki yaşanabilir mi?
Sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa gebeliğin 8. ayında cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca yoktur.