Hamileliğin tüm evrelerinde bambaşka hislere kapılırsınız. Anne olma yolunda attığınız adımlarda 7 aylık hamilelik sürecinde sizi birçok değişim bekler. Bebeğinizde 7 aylık gebelik sürecinde size kavuşmak için sizinle günden güne değişime uğrar. Hamilelik süreci 3 aylık trimesterler halindedir. Son 3 aylık trimester içerisinde yer alan 7. ayda doğuma da git gide yaklaşmış olursunuz.
7 Aylık Hamilelikte Karın ve Kasık Ağrısı Neden Olur?
7 aylık hamilelikte geride bıraktığınız aylardaki gibi bazı değişikliklere tanık olursunuz. Bu dönemde yaşanabilecek bazı ağrılar olabilir. 7 aylık hamilelikte karın ağrısı genel olarak normal karşılanır. Peki 7 aylık hamilelikte karın ağrısı neden olur?
- En çok görülen sebep bebeğin hareketlenmesiyle birlikte ağrı ortaya çıkarmasıdır.
- Bu dönemde yaşanan kabızlık, karın ağrısına neden olabilir.
- Braxton Hicks kasılmaları, yalancı doğum sancısı adı altında meydana gelebilir ve regl sancısına benzer.
7 aylık hamilelikte kasık ağrısı karşılaşılabilen bir durumdur. Bu ağrıların sebebi genel olarak rahmin büyümesinden kaynaklanır. Rahmin büyümesi iç organlara ve kaslara baskı meydana getirir. Bunun sonucunda da karın ağrısı olabildiği gibi kasık ağrısı da olabilir. 7 aylık gebelikte sancı yaşanabilir ve bu sancı genelde yalancı sancı olarak adlandırılır. Bu ağrıların yanı sıra 7 aylık hamilelikte vajina ağrısı problemi yaşıyorsanız, bu durumun sebebi genellikle rahim kas ve bağ dokularının esnemesi olur.
6 aylık hamilelik süreci ve 7 aylık hamilelik sürecinde genel olarak sancı, kanama ve diğer durumlarda farklılıklar bulunabilir.
7 Aylık Hamilelikte Kanama Nedenleri
Gebelikte vücudunuzda olan birçok değişime ve belirtiye kanamalar eşlik edebilir. 7 aylık hamilelikte kanama nedenleri bazı nedenler ile ortaya çıkabilir. Bu nedenlere aşağıdaki maddeler ile ulaşabilirsiniz:
- Bebeğin eşinin (plasenta) önde olması: Hamilelikte bebeğinizin eşi olan plasenta normal şartlarda rahim ağzına yakın değildir. Bu kanama sebebinde plasenta rahim ağzına yaklaşarak yoğun kanama ile normal doğum şansını ortadan kaldırır. Eğer yoğun kanama varlığı yok ise normal doğum yapılabilir.
- Bebeğin eşinin (plasenta) erken ayrılması: Plasenta rahim duvarından ayrılır ve ayrılmanın derecesine göre bebeğe kan akışı sağlanmaz.
- Düşük
- Erken doğum
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Hemoroid
- Jinekolojik sebepler
Bu şekilde kanamanın birden çok sebebi bulunabilir. Kanama ile karşı karşıya kalındığında erken teşhis için doktor kontrolü oldukça önemlidir.
7 Aylık Hamilelikte Vajina Ağrısı ve Sancı
7 aylık hamilelikte diğer aylarda yaşadığınız veya ilk defa yaşayacağınız bazı ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Bu ağrılardan biri vajina ağrısıdır. 7 aylık hamilelikte vajina ağrısı genellikle rahim genişlemesinden kaynaklanır. Genişleyen rahim etrafında bulunan kas ve bağ dokular gerilerek ağrı hissetmenize sebep olur. Aynı zamanda vajina ağrısı bebeğin hareketlenmesi ve baskı uygulamasından kaynaklanabileceği gibi idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanabilir.
7 aylık hamilelikte sancı pek çok anne adayının karşılaştığı bir sorundur. Bu sancılar genellikle yalancı sancıdır. Braxton Hicks kasılmaları olarak adlandırılan bu sancılar anne adayında regl sancısına benzer bir sancı izlenimi bırakabilir. Bu sancılar düzensiz şekilde ilerliyorsa ve kendiliğinden geçiyorsa önem arz etmeyebilir.
7 Aylık Hamilelik Beslenme Listesi
Hamilelikte hem annenin hem bebeğin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme üzerine yapılan beslenme listesi, bebeğin gelişimine katkı sağlarken annenin kolay bir hamilelik süreci geçirmesi için yol haritası olur. Peki, 7 aylık hamilelikte beslenme listesi nasıl olmalıdır?
- Proteinden zengin besinler: Peynir, yumurta, süt, balık ve kırmızı et gibi besinler
- Magnezyum açısından zengin besinler: Badem, yulaf, ıspanak, fasulye ve dereotu gibi besinler
- Potasyum açısından zengin besinler: Kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler veya patates gibi besinler
- Demir açısından zengin besinler: Et, tavuk, siyah üzüm, pekmez veya keçiboynuzu gibi besinler
- C vitamini açısından zengin besinler: Limon, kivi, portakal, mandalina ve yeşil sebzeler
- Folat açısından zengin besinler: Baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, muz, karaciğer ve lahanagiller gibi besinler
Bu şekilde her birinde farklı katkı sunan besinleri beslenme listenize ekleyerek hamileliğinizi en iyi şekilde geçirme yolunda ilerleyebilir, bebeğinizin büyümesine katkıda bulunabilirsiniz.
7 Aylık Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamileliğin her evresinde dikkat ettiğiniz gibi 7 aylık hamilelikte de bazı dikkat etmeniz gereken noktalar söz konusu olabilir. Peki, 7 aylık hamilelikte nelere dikkat edilmeli?
- Fazla kilo alımı annede gebelik diyabeti çıkmasına ve dolayısıyla yüksek tansiyona ve ödeme sebep olabilmektedir. Bu sebeple dengeli beslenmek oldukça önemlidir.
- Doktor kontrolünde egzersiz ve yürüyüş yapılması önerilir.
- Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı sizin sağlığınızı etkileyebileceği gibi bebeğinizin kan dolaşımını da etkileyerek ölü doğum, erken doğum gibi risklere kapı açar. Bu sebeple bu maddelerden uzak durulması gerekir.
- 7 aylık hamilelikte ağır kaldırmak ve yorucu işler ile ilgilenmek annenin ve bebeğin sağlığı için sorun teşkil edebilir. Bu sebeple bu aktivitelerden kaçınmak doğru bir tercihtir.
Bu konu hakkında en çok yöneltilen sorulardan biri ise “7 aylık hamile nasıl yatmalı?” sorusudur. Bebeğe giden kan akımı ve annenin ödeminin azalması için sol tarafa yatılması önerilir.
“7 aylık hamilelikte diş çekilir mi?” diye düşünüyorsanız gebelikte diş tedavisinin yapılmasında bir sakınca olmadığını fakat acil değilse doğum sonrası yapılmasının daha uygun görüldüğü söylenebilir.
Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Burada hamileliğin her aşamasında uzman bir doktor görüşü almak hayati önem taşıyabilir.
7 Aylık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Geçirdiğiniz 7 ay boyunca bebeğinizle birlikte bazı değişikliklere tanık oldunuz. Bu değişimler bazen yorucu anları bazen en güzel anları temsil eder. 7 aylık hamilelikte annedeki değişiklikler ele alındığında aşağıdaki maddeler ortaya çıkar. Bu maddelere göz gezdirerek kendinizdeki değişiklikleri tanımlayabilirsiniz.
- Bebek hareketleri 7 aylık hamilelikte anne tarafından yoğun bir şekilde hissedilir. Bebeğiniz gün içerisinde yaklaşık 10 kere hareket eder.
- Göğüs kafesine yaklaşan rahim bu sebeple nefes darlığı hissetmenize sebep olabilir.
- Bacak krampları, sırt ve bel ağrısı, varis, basur gibi şikayetler ile karşılaşabilirsiniz. Bu duruma dik durmak, dinlenmek ve doktor önerisiyle magnezyum kullanmak çözüm olarak önerilebilir.
- Mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşayabilirsiniz.
- Göğüslerinizde büyüme ve çatlama görebilir, süt gelmesi ile karşılaşabilirsiniz.
- 7 aylık hamile karnı genişlemiş ve büyümüş olur. Bu sebeple karın bölgesinde çatlamalar meydana gelebilir.
- Burunda tıkanıklık veya kanama
- Uyku problemleri
- Dalgınlık veya unutkanlık
- Beyazımsı vajinal akıntı
Bu şekilde bazı değişiklikler 7 aylık hamilelik sürecinize yansıyabilir. Aynı zamanda mide bulantısı görülebilir. Peki, “7 aylık hamilelikte mide bulantısı normal mi?” Genellikle hormonsal sebeplerden kaynaklanabilen mide ağrısı normal kabul edilir.
7 aylık hamilelikte ilişki sonrası kanama olur mu?
7 aylık hamilelikte ilişki sonrası kanama serviksin (rahim ağzı) yumuşamasından kaynaklanabilen ve genelde tehlikeli arz etmeyen bir kanamadır.
7 aylık hamilelik kaç haftalık olur?
Hamilelikte hafta hesabı her anne adayının merak ettiği bir konudur. 28-29 hafta gebelik 7 aylık hamilelik olarak adlandırılır.
7 aylık hamilelik bebek kaç kilo olmalı?
Hamileliğinizin 7. ayının sonunda bebeğinizin ortalama 1000-1800 gram arasında olması normal kabul edilir.
7 aylık hamilelik riskleri nelerdir?
7 aylık hamilelikte erken doğum, gebelik diyabeti, gebelik tansiyonu, plasentaya bağlı problemler gibi risk unsurları ile karşılaşılabilir.