6 Aylık Hamilelik Sürecinde Anne ve Bebekteki Değişimler

Hamilelik sürecinde bebeğiniz size kavuşmak için adım adım büyür ve gelişir. Doğuma kalan yolunuzun kısalması ve bebeğinizi nihayet görebileceğinize dair heyecanınız her tarafınızı sarar. Hamileliğin 6. ayında ilk aylardaki sorunlarınız git gide azalacağından bebeğinize hayalini kurduğunuz alışverişi yapabilirsiniz.

Hamileliğin 9 ayı 3 aylık trimesterler şeklinde ifade edilir. 6.ay itibariyle son trimester olan 3 trimestere girmiş olursunuz. Son trimester içerisinde olan 6 aylık hamilelik sürecinde diğer trimesterlere göre bebeğinizi daha fazla hissederek varlığına şahit olabilirsiniz.

6. ay, 5 aylık gebelik süreci ile farklılıklar içermektedir. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken şeyler de artacaktır.

6 Aylik Hamilelik Süreci

6 Aylık Hamilelikte Kanama Nedenleri

Hamilelikte her ayda vücudunuzda hamileliğe bağlı bazı belirtiler ve şikayetler ile karşılaşabilirsiniz. 6 aylık hamilelikte yaşanan kanamalar bunlardan biridir. Bu dönemde yaşayacağınız kanamalar genellikle zararsız olsa da ciddi sonuçları da ortaya koyabilir. Akıntı ile gelen kanama nişane olarak nitelendirilebilir ve doğum başlamasına sebep olabilir. Bunun dışında 6 aylık hamilelikte kanama nedenleri ise şu şekilde aktarılabilir:

  • Plasentanın rahim ağzını kapatması: Bebeğin eşi olan plasenta rahim ağzını ve doğum yolunu kapatabilir. Bu sebeple normal doğum imkânsız hale gelir.
  • Plasentanın ayrılması: Plasenta doğum gerçekleşmeden önce rahim duvarından ayrılabilir. Bu durum sonucu bebeğin ihtiyaçları karşılanmaz ve ciddi kanama görülebilir.
  • Rahim yırtılması: Rahim yırtılması anne ve bebekte tedaviye geç kalındığında ciddi kanama ile anne ve bebek ölümlerine sebep olabilir. Rahim ameliyatı geçirmiş ve sezaryen olan gebelerde bu durum ile doğum esnasında karşılaşılabilir.
  • Rahime ait kanamalar: Miyom veya enfeksiyonlar gibi etkenlerle oluşan kanamalar ile karşılaşılabilir.

Kanamaların yanı sıra 6 aylık hamilelikte karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi ise sindirim sorunları, rahim büyümesine bağlı ağrılar veya strese bağlı pek çok durumdan kaynaklanabilir. Aynı şekilde 6 aylık hamilelikte kasık ağrısı da görülebilen bir problemdir. Kasık ağrısı genel olarak rahim genişlemesi ve kan akışının hızlanmasından kaynaklanır.

6 aylık hamilelikte vajina ağrısı da aynı şekilde kasık ağrısındaki gibi genelde rahim genişlemesinden kaynaklanan bir ağrıdır. 6 aylık hamilelikte rahim ağrısı ise genellikle rahmin karın içinde yükselmesiyle ortaya çıkabilen ağrı olarak kabul edilir.

6 Aylık Hamilelikte Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Günden güne gelişip büyüyen bebeğiniz bu ay birçok değişimle karşılaşır. Bu değişimlerden biri ise kilo ve boyunda olan artışlardır. Hızlıca büyüyerek hayatınıza katılmak isteyen bebeğinizin kilo ve boyunu doktor kontrolünüzde ultrason yardımıyla öğrenebilirsiniz.

Peki, “6 aylık hamilelikte bebek kaç kilo olmalı?” Bu ay bebeğiniz 750-800 gram veya daha fazla kiloya ulaşabilir. Boyu ise yaklaşık 28-35 cm olabilir. Aynı zamanda 6 aylık hamilelikte sırt ağrısı bu ağırlık merkezinin değişmesinden dolayı karşınıza çıkabilecek bir ağrıdır.

6 Aylık Hamilelikte Bebek Hareketleri

Bebeğiniz diğer aylarda yaşadığı gibi bu ayda da pek çok değişime yelken açar. Özellikle 6 ay itibariyle kendini fazlasıyla gösteren bebeğiniz, hareketleri ile sizi mest eder. Siz de 6 aylık hamilelikte bebek hareketleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz gezdirebilirsiniz:

  • Bebeğiniz bu ay gözlerini açıp kapamaya başladı ve gelen ışıkları fark edip gözlerini kısabiliyor.
  • Bebeğiniz bu ay ani seslere özellikle duyarlı hale geldi. Eşinizi ve sizin sesinizi bu ay ayırt edebiliyor.
  • Bebeğinizin bu ayda beyni gelişmeye devam eder ve bilinçli hareketler sergiler.
  • Akciğer oluşumu ilerlemeye devam ettiği için bu ayda olabilecek erken doğumlarda hayatta kalma şansı olabilir.
  • Bebeğiniz bu ay birçok yeni duyuya eriştiği için bir hayli hareketleri zamanlar sizi bekliyor. Kendini keşfeden bebeğiniz hareketleri ile sizi bu ayda heyecanlandırabilir.
  • Baba adayı bu ayda bebeğinin hareketlerini hissedebilir.
  • Bebeğinizin ses hafızası sesle ilgili rüyalar görebilmesine olanak tanır.

Bebek hareketleri hakkında bilgi edinen annelerin merak ettiği birkaç soru bulunur. 6 aylık hamilelik kaç haftalık olur diye düşünüyorsanız, 24-25 haftanın sonuna geldiğinizde 6 ayı bitirdiğiniz söylenebilir. Bunun yanı sıra 6 aylık hamile uçağa binebilir mi sorusu sık karşılaşılan sorulardandır. 6 aylık hamilelikte anormal bir durum görmedikçe ve doktor onayladığı sürece uçağa binilmesinde sakınca yoktur.

6 Aylık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğinin en parlak ve heyecanlı sürecini geçiren anne adayı bu ayda hem kendinde hem bebeğinde pek çok değişime şahit olur. Gebeliğin her döneminde eğlenceli hisler olmasının yanı sıra yorucu problemlerle de karşılaşabilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek 6 aylık gebelikte annedeki değişiklikler ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Bacak krampları hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu sebeple magnezyum ve kalsiyum desteği alınabilir.
  • Uterusun diyafram kasına baskı yapması, anne adayında nefes nefese kalma gibi nefes alırken zorluk çekme sorunlarını ortaya çıkarabilir.
  • Bu ayda anne adayının el ve ayakları şişmeye başlayabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için ayakların yukarı kaldırılması, bol bol dinlenmesi ve beslenmesine dikkat etmesi anne adayına verilen tavsiyelerdendir.
  • Bel ve sırt ağrıları bu dönemde kendini daha fazla belli eder. Masaj yardımıyla sorun biraz hafifletebilir. Uzun süre belli pozisyonda kalmak bu ağrıları tetikleyebilir. 6 aylık hamilelik egzersizleri yapılması kasları güçlendirilebilir ve gebe için pek çok konuda artı sağlar.
  • Ciltte lekelenme ve sivilcelenme görülebilir.
  • Tansiyon artışı.
  • Kabızlığa bağlı hemoroit sorunu.
  • 6 aylık hamilelikte mide yanması, sıkışan ve daralan alanınız sebebiyle midenizin içeriği kolaylıkla yukarı çıkmasıyla karşılaşabileceğin bir sorundur.
  • 6 aylık hamilelik karnı büyümesine bağlı bölgede kaşıntı hissi.

Tüm bunların dışında 6 aylık gebelikte memeden süt gelmesi normal karşılanan bir durumdur fakat aşırı süt çıkışı ile karşılaştığınızda bu durumu doktorunuzla paylaşmanız daha doğru olur.

Genel olarak ilk 3 ayda kullanılan folik asit, anormal durumlarda doktorunuz tarafından kullanmanız yönünde reçete edilebilir. Bu yüzden doktorunuzun tavsiyelerine uymanız oldukça önemlidir. Ayrıca yine doktorunuzun talebiyle 6. aylık hamileliklerde şeker yükleme testi yaptırmanız gerekebilir.

6 aylık gebelik nasıl sonlandırılır?

Ülkemizde 10 haftaya kadar yasal bir şekilde gebelik sonlandırma yapılır ancak bebek sağlığı ile ilgili anormal bir durum var ise bu aşamadan sonra da bebek aldırma gerçekleştirilebilir.

6 aylık hamilelikte kaç kilo alınır?

6. aydan itibaren kişiden kişiye bu rakam değişse de genellikle ay başı 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilir.

6 aylık hamile oruç tutabilir mi?

Hamilelikte oruç tutulması hakkında çeşitli görüşler sunulur. Bu düşünceler genellikle bebeğin gelişimini etkilemesi sebebiyle olumsuz yöndedir. Oruç tutulması hamilelikte tavsiye edilmez.

6 aylık hamilelikte bebeğin aşağıda olması ne demek?

6 aylık hamilelikte bebeğin aşağıda olması tehlikeli bir durum olarak kabul edilmeyebilir fakat ciddi sorunlara da yol açabilecek bir durum olduğundan doktora danışmanız gerekir.

Yorum yapın