Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar için Eğlenceli Aktivite Önerileri

Çocukların yeni yürümeye başladıkları dönem, ebeveynler için yepyeni bir sürecin başlangıcı olur. Bebeğiniz uyku saatleri dışında gülücükler saçarak tüm gün sizin peşinizde dolaşır. Tüm ebeveynler için bebeklerinin artık yürümeye başlaması heyecanlı ve keyifli bir macera olsa da beraberinde getireceği zorluklar zaman zaman yorucu hale gelir. Üstelik bu döneme 1 yaş öfke nöbetleri, diş çıkarma sancıları, ağlama krizleri de eşlik eder. Anneler için bu dönemde sessiz bir yarım saat geçirmek, rüya gibi gelebilir. Ancak bebeğinizin hem hayal gücünün gelişmesine katkı sağlayacak hem de ona kendi kendine eğlenmeyi öğretecek 1 yaş oyun aktiviteleri ile siz de kendinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Sadece Belirli Saatlere Özel Oyuncaklarla Çocuklar Keşfetmeyi Öğrenebilir

Yeni yürümeye başlayan çocuklar dünyayı keşfetmeye çalışır. Bu sebeple evin gizli kalmış köşelerini incelemek onlar için oldukça eğlenceli bir macera olacaktır. Yeni yürüyen bebek aktiviteleri ile onlara rehberlik edebilirsiniz. Her bebeğe göre değişse de özellikle 17:00 – 19:00 arası, yani akşam yemeğine hazırlık saatleri, oldukça hareketli geçebilir. Bu saatlerde yemek hazırlığı yaparken, bebeğiniz dikkatinizi çekmek için yaygara koparabilir “Dolap oyuncakları” gibi bir aktivite ile onlara kendi kendine oyun oynamayı öğretebilirsiniz. Evinizin salonundaki dolapta sadece yemek pişirmek veya çamaşırları yıkamak için zamana ihtiyacınız olduğunda ortaya çıkaracağınız bir kutu oyuncak bulundurun. Bu işleri yapacağınız saatler geldiğinde bebeğinizi dolaba götürerek oradan bir oyuncak seçmesine izin verin. Siz işinizi yaparken o, bu saatlere özel oyuncağıyla oynasın. Bebeğinizin bu oyuncaklara her zaman erişmemesi, o oyuncaklara özel ve heyecan verici kılacaktır.

bebek aktivitileri

Yeni Yürüyen Bebekler için Eğlenceli Aktiviteler

Bebekler, ortalama 11 aylık oldukları zaman yürümeye başlar. Bu dönem, 1 yaş sendromu ile birlikte gelir. Bu dönemde çocuğunuz tek başına ayakta durur ve mobilyalara tutunarak adımlarını atar. Kendi kendine yemek yemek, onları giydiren ebeveynlerine yardım etmek, kitapların sayfasını çevirmek gibi konularda oldukça iyi oldukları dönemdir. Kaşık, telefon ve saç fırçası gibi eşyaları doğru şekilde kullanmaya başlarlar. Yeni yürüyen bebek aktivite zamanı için hayal gücünü geliştiren birçok oyuncak vardır. Bu oyuncakları onlar için seçmek, onların aktivitelerine eşlik etmek oldukça keyifli olacaktır. Ancak onların yalnız başına vakit geçirmeyi öğrenmesi de kendilerine güvenmeleri için iyi bir adım olacaktır. Bu dönemde onların ilgisini çekebilecek ve yukarıda bahsedilen dolap oyuncaklarına ekleyebileceğiniz öneriler şöyle sıralanabilir:

  • Gürültülü Oyuncaklar: Bu yaşa özel olan oyuncaklar gürültülü ses efektleriyle birlikte gelir. Ses çıkaran bebek oyuncakları onların yeni sesleri keşfetmesine, harfleri ve sayıları öğrenmesine yardımcı olabilir. Yeni şeyleri öğrenmenin keyifli olduğu bu dönem için oyuncak dolabınızda sesli bebek oyuncaklarına mutlaka yer verin.
  • Çok Parçalı Oyuncaklar: Bazı oyuncaklar setler halinde gelir. Bu setler, bebeğinizin motor becerilerinin gelişmesine de katkı sağlayacak şekilde tasarlanır. Çocuklar bu oyuncakları birleştirerek, yeni yapılar kurabilir. Parçalarla büyük arabalar, mobilyalar ve evler inşa edebilir. Ancak bu oyuncakları seçerken mutlaka 1 yaş oyuncak grubunda olmuş olmasına dikkat edin. Çok küçük parçalara sahip olan ürünler onlar için zararlı olabilir.
  • El Becerisini Geliştirecek Boyama Oyuncakları: Yeni yürümeye başlayan çocuklar için boya kalemlerini kullanılması uygun olmayabilir. Ancak, bu ürünlerin bebeklere özel olanları da mevcuttur. Evdeki eski bir tuvalet kağıdı rulosu, küçük karton gibi ihtiyaç olmayan şeyleri bebeğinize verebilir, onları renklendirmesi için onu teşvik edebilirsiniz. Çünkü çocuklar, kağıttan başka her şeyi renklendirmeyi çok sever. Bu sayede onun boya gereçlerinden evinizin duvarlarını ve koltuklarınızı da korumuş olursunuz.
  • Toz Bezi gibi Temizlik Gereçleri: Çocuklar, ebeveynlerini taklit ederek öğrenir. Bu sebeple kendi oyuncaklarından çok ev gereçleriyle oynamayı isterler. Dolayısıyla süpürge ve toz bezi kullanmayı çok severler. Etrafı temizleyen bir bebek görmeniz tabi ki olası değil. Ancak, onlar en iyi denemeleri yaparken siz de sessiz birkaç dakikanın tadını çıkarabilirsiniz.
  • Pişirme Gereçleri: Küçük çocukların sevdiği şeylerden birisi de yemek yapıyormuş gibi yapmaktır. 1 yaş bebek gelişimi için evdeki kırılgan olmayan pişirme araç gereçlerini onlara yakın tutmak faydalı olabilir. Bu sayede bebeklerin el becerileri gelişecektir. Alt mutfak dolaplarınızda ona uygun bir çekmece organize edebilirsiniz. Bu çekmecede plastik yemek kapları, tencere ve tavalara yer verebilirsiniz. Bu sayede siz yemek hazırlarken onlar da bu kaplarla oynayacaktır.

Bu basit 1 yaş bebek oyuncakları ile çocuklarınızın keyifli vakit geçirdiğini görmek sizi de mutlu edecektir. Bu yaştaki çocuklar çok fazla soru sorduklarını fark etmeyebilir. Paylaşma kavramı da onların yeni öğreneceği bir olgudur. Evdeki bu aktivitelerle yeni şeyleri keşfedebilir ve kendi kendine vakit geçirmeyi öğrenebilir. Hem de siz tam yanı başında olduğunuz sırada. Bu yaşta bebeğiniz artık bazı insanları diğerlerine tercih etmeye başlayacaktır. Yabancıların yanında utangaç davranacak ve sizden ayrılma kaygısı çekecektir.  Ona kendi kendine vakit geçirebileceğini ama her zaman ihtiyaç duyduğunda sizi yanı başında bulabileceğini keyifli aktivitelerle göstermeniz faydalı olacaktır. Bebeğinizin endişelerine karşı anlayışlı olarak bu süreci hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha huzurlu bir hale getirebilirsiniz.

Dilerseniz bebeklerde diş çıkarma yazımızı okuyarak diş çıkaran bebeklerinizi nasıl rahatlatabileceğinizi öğrenebilirsiniz!

Yorum yapın