Ses Kısıklığı ve Nedenleri

Ses, konuşurken, nefes alırken sürekli titreşim halindedir. Bu titreşimler sayesinde konuşur, ses çıkarır ya da şarkı söyleriz. İnsan için ses oldukça önemlidir. İnsan sosyal bir varlıktır. Diğer insanlar ile iletişim kurarken onlarla konuşurken sürekli sesini kullanır. Bu yüzdende ses tellerini çalıştırır.

Ses kısıklığı, sesin tonunun az olması, ses kalitesinde bozulma, çatallanma olması ya da sesin neredeyse hiç çıkmaması durumudur. Ses kısıklığının pek çok nedeni vardır.  Ses kısıklığı tedavisine geçmeden önce bunlara bir göz atalım.

Ses Kısıklığının Nedenleri

Ses kısıklığının pek çok nedeni vardır. Bugün bunlardan en yaygın olanları konuşacağız.

Gribal Hastalıklar

Soğuk algınlığı, grip gibi virüs ile bulaşan hastalıklar çoğu kez ses kısıklığı yapar. Ses normalden çok daha kısık ya da daha kalın çıkar. Bu da ses tonunu ve kalitesini bozar. Ses kısıklığı ise grip ya da soğuk algınlığı geçtiği zaman eski haline döner.

Boğaz İltihabı

Ses telleri boğazın en son kısmında bulunur. Boğazda meydana gelen herhangi bir iltihap oluşumu ses tellerini de olumsuz etkiler. Sesi kısar ya da sesin kalitesini yani tonunu bozar. Bu tür sorunlarda ilaç tedavisi ile iltihap sökülür. İltihabın bitimi ile de ses eski haline kavuşur.

Larenjit

Larenjit diğer adı ile gırtlak iltihabı, boğaz iltihabı gibi ses tellerini ve sesi olumsuz etkiler. Buradaki hastalık sesi kısar ya da sesi ve kalitesini bozar. Bunun için ilaç alınalı ve tedavi olunmalıdır. Tedavi bitince de ses eski haline kavuşur.

Ses Telinde Bulunan Nodül, Polip Gibi İyi Huylu Kitleler

Ses teli nodülü küçük sivilce gibi toplardır. Ses tellerindeki nodüller, ses tellerindeki titreşimi etkiler. Bu etki sese olumsuz yansır. Sesin kısılması ya da sesin normalden daha ince ve ya daha da kalın çıkmasına neden olur. Bazı nodüller ilaç tedavisi ile geçerken bazı nodüller ise cerrahi operasyon ile alınmalıdır. Ses telleri nodüllerden temizlendikten sonra ses eski sağlıklı yapıya kavuşur. Polip ise nodülün daha büyük olanıdır. Daha büyük olduğu için sesi daha rahatsız eder ve mutlaka ameliyat ile alınması gerekir.

Akciğer hastalıkları

Geniz akıntısı

Reflünün neden olduğu asit ve ses tellerine olan etkisi

Psikolojik Sebepler

Bazı psikolojik nedenlerle meydana gelen psikolojik ses kısıklığı( afoni) burada bireyin herhangi bir ses teli ya da boğaz hastalığı yokken tamamen psikolojik olarak sesinin kısılması söz konusudur. Ses kısıklığı hastalığı için de bireyin psikolojik sorunları çözülmeye çalışılır.

Ses Telleri ve Çevresine Gelen Darbeler

Sesin yanlış kullanımı da ses kısıklığına neden olur. Burada da aşırı bağırma, ağlama ya da öfke durumları söz konusudur.

Aşırı Sigara ve Alkol Kullanmak

Sigara dumanı ister içeni isterse pasif içiciliği olanları olumsuz etkiler. Sigara ses tellerini harap eder ve sesin kısılmasına neden olur.

Ses Kısıklığı Tedavisi

Ses kısıklığı tedavisi için çeşitli tedaviler vardır. Tedavinin çeşidini aslında ses kısıklığının nedeni belirler. Örneğin ses telindeki polip ya da nodüller için önce ilaç tedavisi denenir. İlaca eğer yanıt alınmaz ve ses kısıklığı geçmez ise sonrasında ses terapisi denir. ses terapisinde terapist, bireye doğru nefes alma egzersizlerini öğretir. Sonrasında da sesin doğru kullanımı öğretilir. Çeşitli etkinlikler ile ses kalitesi düzenlenir. Burada da yanıt alınmaz ise en son çare olarak ses telindeki bu kitleler yani polip ya da nodüller ameliyat ile alınır. Ses telindeki nodül ya da polip temizlenince ses kısıklığı sorunu çözülmüş olur.

Yorum yapın