Duygusal vampirler, sadece fiziksel enerjinizi tüketmekle kalmaz. Aslında, en zararlıları sizi kendinizi değersiz ve sevilmeyen hissettirecek şekilde manipüle edebilirler. Diğerleri daha hafif ama yine de zararlı yollardan sizi rahatsız eder: “Tatlım, birkaç kilo aldığını fark ettim” ya da “Çok hassassın!” gibi ifadelerle öz saygınızı hedef alırlar ve bu şekilde sizi dengenizden çıkarırlar. İster romantik bir ilişki, ister bir dostluk, hatta aile içinde bile olsun,
İşte bir duygusal vampirle karşılaştığınızın beş belirtisi:
1. Göz kapaklarınız ağırlaşıyor ve bir şekerlemeye hazır hissediyorsunuz.
2. Ruh haliniz birdenbire düşüyor.
3. Karbonhidratlara ya da rahatlatıcı yiyeceklere yönelme isteği duyuyorsunuz.
4. Endişeli, depresif ya da olumsuz hissediyorsunuz.
5. Aşağılandığınızı hissediyorsunuz.
Enerjinizi korumak için, enerjinizi tüketen kişilerle başa çıkmak önemlidir. İşte kendinizi bu tür duygusal vampirlere karşı nasıl koruyabileceğinize dair bazı stratejiler:
1. Narsistler
“Ben önce gelirim” sloganıyla hareket ederler. Her şey onlarla ilgilidir. Kendilerini çok önemli ve yetkili hissederler ve dikkat çekmeye, hayranlık görmeye bayılırlar. Empati yetenekleri düşük ve koşulsuz sevgi kapasiteleri sınırlıdır. Bu nedenle, eğer onların istediği şekilde davranmazsanız, cezalandırıcı, çekingen ya da soğuk olabilirler.
Kendinizi koruma yöntemi: Gerçekçi beklentiler oluşturun. Bu kişiler duygusal olarak sınırlıdırlar. Onlardan aşık olmalarını, fedakâr olmalarını ya da koşulsuz sevgi göstermelerini beklemeyin. Kendi değerinizi onların değerlendirmesine bağlamayın ve en derin duygularınızı onlara açmayın. İletişim kurmak için, bir şeyin nasıl onların yararına olacağını göstermek genellikle işe yarar.
2. Kurbanlar
“Zavallı ben” tavırlarıyla size yaklaşırlar. Hayat onlara hep zor gelir ve tüm mutsuzluklarının nedeni dış dünyadır. Sorunlarına çözüm önerdiğinizde, “Evet ama…” diye başlarlar ve genellikle çözüm önerinizi reddederler.
Kendinizi koruma yöntemi: Nazik ama kesin sınırlar koyun. Sorunlarını belirli bir süre dinledikten sonra, “Seni seviyorum ama sorunlarını tartışmak istemiyorsan yalnızca birkaç dakika dinleyebilirim” demeniz yararlı olabilir.
3. Kontrolcüler
Bu kişiler saplantılı bir şekilde size ve hislerinize müdahale ederler, nasıl olmanız ve nasıl hissetmeniz gerektiğini size dikte etmeye çalışırlar. Her konuda bir fikirleri vardır ve kendi kurallarına uymadığınızda, duygularınızı geçersiz kılarlar.
Kendinizi koruma yöntemi: Kontrolcüleri kontrol etmeye çalışmamak, başarının sırrıdır. Kendinizi ifade etmekte kararlı olun, ama onlara ne yapacaklarını söylemeyin.
4. Sürekli Konuşanlar
Bu kişilerin ilgilendiği tek şey kendi hisleridir. Konuşmanın içinde bir açılış arayabilirsiniz, ancak genellikle bu açılış hiç gelmez.
Kendinizi koruma yöntemi: İfade olarak daha net ve kararlı olun. Konuşmalarını birkaç dakika dinledikten sonra, “Sözünüzü kesmekten nefret ediyorum ama başka biriyle konuşmam gerek” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
5. Drama Kraliçeleri
Bu kişiler küçük olayları alışılmadık şekillerde büyütme yeteneğine sahiptirler.
Kendinizi koruma yöntemi: Drama Kraliçeleri karşısında sakinliğinizi koruyun. Sınırlarınızı belirleyin ve onların dramatik hikayelerine kapılmamaya çalışın.
İlişkilerinizi geliştirmek ve enerji seviyenizi artırmak için, enerji veren ve enerji çalan kişilerin bir envanterini çıkarmayı düşünün. Sizi besleyen, sevgi dolu insanlarla zaman geçirin ve enerjinizi tüketen kişilerle sınırlar koymayı öğrenin. Bu, genel yaşam kalitenizi yükseltecektir.