Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Günümüzde birçok farklı kişide bir takım depresyon ve türevleri görülebilmektedir. Depresyon çeşitleri ile ilgili birçok araştırma yapılan günümüzde, tüm psikolojik rahatsızlıkların çözümü olduğu gibi gebelik sonrası bir takım psikolojik rahatsızlık yaşayan annelerin yaşamış olduğu doğum sonrası depresyon rahatsızlıkları da başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kadınlarda Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

Kadınlarda doğum sonrası depresyon, çeşitli nedenlerle gün yüzüne çıkan ve hem anneyi hem de etrafındaki insanları oldukça fazla rahatsız etmekte olan bir depresyon çeşidi olarak bilinmektedir. Birçok farklı nedeni olan bu depresyon çeşidinin; genel olarak en önemli nedeni kadın bedeninde olan ani değişiklikler ve hormonsal denge olarak bilinmektedir.

Doğum sonrasında bir takım ruhsal davranış değişikliği olan kişilere genel olarak mevcut durumu saptayabilmek adına doğum sonrası depresyon testi yapılmakta ve bu testten alınan sonuçlara göre teşhis ve tedavi süreçleri başlayabilmektedir.

Kadınlarda Doğum Sonrası Depresyon Nedir

Postpartum Nedir?

Gebelik, bir kadının yaşamış olduğu en zorlu süreçlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik öncesinde, gebelik sırasında ya da sonrasında birtakım sorunlar baş gösterebilmektedir. Hem fiziksel olarak yaşanan problemler hem de ruhsal olarak yaşananlar problemler anne adaylarını bulabilmekte ve sancılı süreçler geçirmek mümkün olabilmektedir.

Gebelik sürecinin doğum ile sonlanmasından itibaren annelerde oluşmakta olan bir takım depresyon süreçleri olabilmektedir. Doğum sonrasında oluşmakta ve görülmekte olan bu depresyonlara Postpartum denilmektedir. Peki, doğum sonrası depresyon olarak da bilinmekte olan postpartum nedir? Doğum sonrasında annenin çeşitli nedenlerden dolayı yaşamış olduğu ruhsal sıkıntılara genel olarak bu isim verilmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında genel olarak kadınların vücudunda olan ani değişiklikler ve hormonsal bozulmalar yol açabilmektedir.

Böyle bir durumun oldukça normal bir şekilde karşılanması gerektiği, uzmanlar tarafından verilen öneriler arasında yer almaktadır. Bu durumların nedenleri arasında genel olarak; kadının eskiye göre daha az ilgi görmesi, kadının ailesi tarafından beklentilerin yükselmesi, ani hormonsal bozukluklar bu ruhsal duruma yol açabilmektedir.

Annelik Hüznü Nedir? Depresyonla Farkları Nelerdir?

Annelik hüznü nedir?” sorusunun en belirgin yanıtı, doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve 2-3 hafta sonra kendiliğinden geçen bir geçici duygu durum bozukluğu yanıtı verebilir. Stres, yeni bir yaşama adapte olamama, hormonal değişimler ve beslenmedeki değişiklikler annelik hüznü ile ilişkilendirilebilir.

Annelik hüznü belirtileri, doğum sonrası depresyon belirtileriyle benzerdir. Sık ağlamak, eleştirilere karşı oldukça duyarlı olmak, sürekli yorgun hissetmek, kaygı hissi, duygu durumlarında ani değişimler, her şeye karşı isteksizlik annelik hüznü belirtilerinden bazılarıdır.

Doğum sonrası depresyon ile annelik hüznü arasındaki en temel fark, depresyonun çok daha yorucu bir tedavi sürecinin olması, annelik hüznününse kendiliğinden, zamanla ortadan kaybolması olarak söylenebilir. Her ne olursa olsun yeni anneler bu dönemde desteklenmeli ve gerekirse uzman desteği alınmalıdır. Eğer psikolojik olarak kendinizi 1 ay ve daha uzun süredir kötü hissediyorsanız, bunu sevdiklerinizle paylaşmalı ve uzman desteği almalısınız.

Postpartum Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Postpartum depresyon belirtileri, her bireyde farklı şekillerde kendini ortaya çıkartıyor olsa da genel olarak doğum sonrasında annenin davranışlarında ve daha önceki yaşantısında olan değişiklikler mevcut olduğunda doktorlar tarafından doğum sonrası depresyon başlığı altında incelendiğini söylemek isteriz. Genel olarak postpartum depresyon, kendini farklı belirtilerle göstermekte ve teşhis edilmektedir. Bunlar;

  • Daha önce keyif alınarak yapılan aktivitelerden sıkılma, keyifsiz davranışların görülmesi,
  • Yapılan herhangi bir iş veya aktivitede isteksizlik,
  • Sürekli olarak hayattan zevk alamadığını belirten cümleler kurma,
  • Daha önceki enerjisinin olmaması ya da enerjisinin çabuk tükenmesi,
  • Gece kolay uyuyamama, sabah kolay uyanamama gibi uyku bozuklukların olması,
  • Ani gelen ağlama durumları ve krizleri,
  • Herhangi bir olaya ya da kişiye karşı tahammülsüz davranışlar,
  • Bebeğine karşı gereken ilgiyi göstermeme ya da bebeğine herhangi birinin zarar verebileceğine dair takıntılı düşüncelere sahip olunması,
  • Annenin bebeğini farklı kişilere sevdirmemesi, bebeğini farklı kişilerle paylaşamıyormuş gibi bir hissiyatın içinde olması,
  • Annenin bebeğini babası tarafından seviliyorken görse bile sinirlenmesi ve mantıklı olmayan tepkiler vermesi,

gibi durumlar da doğum sonrası depresyon belirtileri olarak karşımıza çıkan belirtiler arasında yer almaktadır.

Postpartum Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Depresyonda olduğu düşünülen kişi, alanında uzman bir psikiyatri hekimine başvurduğunda gerekli muayene ve teşhis süreçlerinden sonra tedavi aşamasına geçilmektedir. Tedavi aşamasında annenin sütüne geçmeyecek ilaçlar tercih edilmektedir. Bunun en büyük nedeni, anne sütüne geçen ilaçlar; bebek tarafından içildiğinde bebek bünyesine de etki etmektedir. İlaç verilen annenin depresyona dair belirtileri oldukça azalacak ve annenin çevresindeki insanlar olabildiğince rahatlayacaklardır. Böylece postpartum depresyon tedavisi başarılı bir şekilde başlamış, uygulanmış ve sonuç vermiş olacaktır.

Doğum Sonrası Depresyon Testi

Çeşitli kurumlarda uzman psikiyatri hekimleri tarafından hastalara birtakım testler uygulanabilmektedir. Bu testler sonucunda hastanın ne durumda olduğu, durumunun ciddiyeti ve ruhsal bozukluğun mevcut görüntüsü anlaşılmaktadır. Yapılan testler sonucunda tedavinin nasıl süreceğine karar verilmekte ve gerekli işlemler gerçekleşmektedir. Testelerin sonucunda ise “doğum sonrası depresyon neden olur?” sorusunun cevabı da verilerek, tüm muayene ve tedavi süreçleri başlayış göstermektedir.

Sezaryen doğum süreci hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz!

Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?

Doğum sonrası depresyon, depresyon sürecinde olan kişinin etrafındaki insanların tutumuna ve kişinin muayene olduktan sonra başlayacak olan medikal tedavi sürecine göre değişecektir. Tüm bu etkenler başarılı bir şekilde sürdüğünde, tedavi başarılı bir şekilde sonuç verecek ve hastalar iyileşmiş olacaktır.

Doğum Sonrası Depresyon Ne Zaman Geçer?

Doğum sonrası depresyonun geçme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle yapacağınız görüşmelerde size söylenen tüm kriterleri yerine getirmeniz gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. İlk önce yapılacak incelemeler, tedavi sürecinde herhangi bir sonuç vermezse medikal tedaviye başlanacak, medikal tedavinin de başlamasıyla iyileşme süreci çok daha hızlanmış olacaktır.

Doğum Sonrası Depresyon Ne Kadar Sürer?

İlgili depresyon sürecinin ne kadar süreceği ya da ne zaman belirtilerinin azalıp ortadan kalkacağı tamamen kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, bu durumla mücadele eden kişiye destek olunmalı, olabildiğince yaptığı ve söylediği şeyler göz önüne alınmamalıdır. Böylece süreç çok daha hızlı ve kolay bir şekilde çözülecektir.

Yorum yapın