Bebeklerde otizm, spektrum bozukluğu olarak da karşımıza farklı kaynaklarda çıkabilmekte olan bir hastalıktır. Bu hastalık, bireylerin hayatlarını olumsuz yönde etkilemekte olan gelişim bozukluğu olarak bilinmektedir. Gelişimsel süreçte gelişimsel bozuklukların gelişmesine neden olan bu hastalık, motor becerilerin gelişmesinde herhangi bir engel teşkil etmemektedir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler gelişimsel süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlayabilmekte ve sorunsuz olarak yaşamlarını sürdürebilmektedir. Gerek oturma, yürüme, koşma gibi becerilerinde gerekse kilo alma ya da boylarının uzamasında herhangi bir sorun olmamaktadır. DOWN sendromu olan çocuklarda olduğu gibi bu hastalığa sahip olan bireyler dış görünüşten hasta olup olmadığını belli etmezler.
Bebeklerde Otizm Nedir?
Genel olarak 15. aya kadar göz kontağı kuramama, mimiklerin çok fazla oynamıyor olması, olağan olmayan davranışların baş göstermesi gibi özelliklerin bebeklerde görülmesiyle birlikte akla gelen otizm hastalığı, bebeklerde de bazı belirtilere göre teşhis edilmektedir. Bu nedenle ilgili tedavinin başlaması için bebeğin ilerleyen yaşlara sahip olmasına gerek duyulmamaktadır. “Bebeklerde otizm nedir?” sorusunun cevabını verebilmek için tek bir belirti ya da neden söylemek doğru olmayacaktır. Bu nedenle bebeklerde görülen otizm hastalığının belirtilerini ve tüm detaylarını içeriğimizde detaylı olarak inceleyeceğiz.
Bebeklerde Otizm Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde otizm belirtileri, 1 yaşından önce başlayabilmektedir. Ancak genel olarak erken teşhis etmenin oldukça bu hastalık, her yaş grubunda farklı belirtiler ile ortaya çıkabilmektedir. Bireylerin otizm hastalığının baş göstermesinin en büyük nedeni; sinir sisteminde oluşan birtakım problemlerin olduğu uzman tıp hekimlerince düşünülmektedir. Otizm hastalığı; erkek bebeklerde, kız bebeklerine göre çok daha yüksek oranda fazla görülmektedir.
Otizm hastalığı genel olarak 3 yaş ve sonrasında bi takım problemlerin ortaya çıkmasıyla çok daha rahat bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bu belirtiler arasında; bireyin çevresindeki insanlarla ilişki kuramaması en yaygın belirtilerden biri olarak karşımıza çıkabilmektedir. Genetik olduğu düşünülmekte olan bu hastalık, bulunduğu bireylerin %70 oranında zeka geriliği yapmaktadır. Çok nadir de olsa kimi hastalarda ise üstün zeka gibi istisnalar görülebilmektedir.
Otizmli bireylerde görülenlere ek olarak epilepsi ve hiperaktivite gibi durumlar da oldukça yaygın olarak görülebilmektedir. Bebeklerde sonradan otizm gelişebildiğini söyleyen birkaç kaynak olsa da genel olarak teşhisten kaynaklı otizm varlığı geç tespit edildiği için, otizm hastalığının sonradan geliştiği düşünülmektedir. Bu durumun kesin kanıtlanmış herhangi bir yargısı bulunmamaktadır.
Bebeklerde Otizm Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde görülen otizm hastalığının belirtileri, bebeğin yaşına ve kaç aylık olduğuna göre oldukça fazla değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle tüm belirtileri ayrı olarak değerlendirmek ve her yaş grubunun belirtilerini ayrı olarak söylemek gerekmektedir. Otizm hastalığından şüphelenen anne ve babalar çocuklarına genel olarak soracakları bazı sorular ile hastalığın teşhisi büyük oranda yapılabilmektedir. Bu sorulardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Çocuğunuz sallanmaktan, zıplamaktan mutlu oluyor mu?
- Çocuğunuz diğer yaşıtlarıyla oynamaktan hoşlanmıyor mu?
- Çocuğunuz evdeki eşyalara odaklanıp, saatlerce onları izliyor mu?
- Çocuğunuz çok fazla hareketli davranışlar mı sergiliyor?
- Çocuğunuz saklambaç oyunlarından hoşlanıyor mu?
- Çocuğunuz merak ettiği şeyleri işaret parmağıyla göstermiyor mu?
- Çocuğunuz işaret parmağını hiçbir şekilde kullanmıyor mu?
- Çocuğunuz oyuncaklarıyla oynamak yerine onları sağa sola fırlatıyor mu?
- Çocuğunuz gözlerinizin içine bakmıyor mu?
- Çocuğunuz bazı seslere karşı tepki vermiyor mu?
- Çocuğunuza ismiyle seslendiğinizde size bakmıyor ya da duymuyor gibi yapıyor mu?
- Çocuğunuza güldüğünüzde ya da onlara baktığınızda size gülmüyor mu?
- Çocuğunuz yürüyor mu yoksa genelde anlamsız şekilde mi hareket ediyor?
- Çocuğunuz konuşurken anlamsız kelimeler söyler mi?
gibi sorular sayesinde çocuğunuzun otizm hastalığına sahip olup olmadığı az çok anlaşılmaktadır. Bu sorulara verdiğiniz cevapların büyük bir bölümü evetse, bebeğinizde otizm görülme olasılığı oldukça yüksek olabilmektedir. Ayrıca bebeklerde TV izleme ve otizm arasında da bir bağ olduğunu söyleyen uzman hekimler bulunmaktadır. Sürekli televizyon izleyen çocukların da detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Böylece inceleme yapılan bebeklerin ne kadar otizm’e yatkınlığı mevcut, bunun da çalışması gün yüzüne çıkabilmektedir.
2 aylık bebeklerde otizm belirtileri
- Sürekli olarak ağlama,
- Çevreden gelen seslere odaklanamama,
6 aylık bebeklerde otizm belirtileri
- Hiç gülümsememek,
- Mevcut yüz ifadelerinde eksiklik olması,
- Etrafındaki insanlarla göz kontağı kuramamak,
- İletişimlerde sınırlı hareketlerde bulunmak,
1 yaş bebeklerde otizm belirtileri
- Göz kontağı kuramama,
- Çocuğun yüzüne gülümseyerek bakınca, karşılık alınmaması,
- İşaret parmağını kullanmama,
- Sebepsiz çığlıklar atma,
2 yaş bebeklerde otizm belirtileri
- Taklit yeteneğinin yoksun olması,
- Seslenildiğinde, seslenen kişiye bakılmaması,
- Basit iş taleplerini yerine getirmemesi,
- Dikkatini çeken şeylere odaklanılmaması,
- Birisiyle iletişim kurarken, sürekli yabancılıyor olması,
5 yaş bebeklerde otizm belirtileri
- Dikkat eksikliğinin oldukça fazla görülüyor olması,
- Bir işe ya da aktiviteye odaklanma sorunlarının görünüyor olması,
- Sosyal becerilerin oldukça eksik olması ya da gelişmemiş olması,
- Kalabalık yerlerden uzak kalma,
- Konuşma becerilerinin düşük olması,
- Tekrarlayan davranışların var olması,
- Sese, kokuya ve renklere karşı aşırı tepkiler,
- Diğer insanların düşüncelerini anlayamama veya odaklanamama,
Bebeklerde Sonradan Otizm Olur Mu?
Bebeklerde sonradan otizm olma gibi bir durumla karşılaşılmamaktadır. Genel olarak otizm belirtileri sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle insanlar, otizm hastalığının sonradan çıkabildiğini yorumlayabilmektedir. Ancak genel olarak otizm belirtileri 1-2 yaş dolaylarında mutlaka mevcut belirtileriyle ortaya çıkmaktadır.
Yeni Doğan Bebeklerde Otizm Belirtileri
Yeni doğan bebeklerde otizm belirtileri, her bireyde farklı olarak ortaya çıkabilmekte ve kendini gösterebilmektedir. Bu nedenle hastaların bazılarında görülen belirtiler, bir başka bebekte olmayabilir. Bu nedenle otizm testi ve otizm hastalığının tespiti bazen oldukça zor olabilmektedir. Alanında uzman kişiler tarafından yapılacak olan birtakım çalışmalar sonrasında otizm hastalığı hem bebek denebilecek kişilerde hem de yetişkin bireylerde başarılı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde görülmekte olan otizm belirtilerini sıralayacak ve detaylı olarak açıklayacak olursak;
- Etraftan gelmekte olan seslere karşı herhangi bir tepki veremeyerek kayıtsız kalırlar. Bu durumu yaşayan yeni doğanlarda genel olarak ebeveynlerden gelen tepkiler, çocuklarının duyma problemi yaşadığı yönünde olsa da; detaylı inceleme sonrasında otizm teşhisi konulabilmektedir.
- Sürekli aynı kelimeleri tekrar etme gibi bir durumu yaşarlar. Bunun haricinde anlamsız sesler çıkartan yeni doğanlar konuşma konusunda ya da bir şeyleri ifade etme konularında problem yaşayabilmektedir.
- Çevrelerinden gelen hareketlere tepki vermezler, gülmezler, mimikleri çok fazla oynamaz.
- Kucağa alındıklarında oldukça fazla ağlarlar, kucağa gelmek istemezler.
- Sarılma ya da herhangi bir temastan kaçınmak isterler, temas edildiğinde ağlayarak rahatsız olduklarını fazlaca belli ederler.
- Vücut hareketleri anlamsız bir şekilde olabilmektedir. Olağan dışı vücut hareketleri gözlemlenebilmekte olan otizmli yeni doğanların size normal gelmeyen mevcut vücut hareketleri detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir.
- İlgisi çeken ya da merak ettikleri nesnelere karşı herhangi bir eğilim göstermezler ya da işaret edemezler.
- Sürekli tek başına hareket etmek isterler, herhangi bir kimseye muhtaç olarak hareket etmek istemezler.
Saymış olduğumuz tüm bu belirtiler yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülmekte olan belirtiler arasında yer almaktadır. Sayılan belirtilerden bazıları ya da tümü otizm hastası olan bebeklerde görülebilmektedir. Bazen bu belirtilerin görülmüş olduğu bebekler otizm hastası olmayabilir, bu aşamada anne ve babaların hemen paniğe kapılmamaları gerekmektedir.
Bu tür belirtileri olan bebeğinizi ya da çocuğunuzu uzman bir hekime götürerek, otizm testi yapılmasını sağlamanız gerekecektir. Böylece oldukça başarılı bir şekilde teşhis konulmakta ve tedavilere başlayabilmektedir. Otizm ile yaşayan ve oldukça güzel yerlere gelen birçok çocuk bulunmaktadır. Bu konuda çeşitli derneklerden yardım alabilir ve çocuklarınızı sosyalleştirebilirsiniz.
Eğer çocuğunuz otizmliyse, yenidoğan işitme testi yapıldıysa ve bir problem yoksa işitme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız, aslında konuşma seslerine ilgisiz olabilir. Bu yüzden otizmli çocuklarda işitme kaybı şüphesi genel olarak konuşmaya ilgisiz oldukları için ortaya çıkabilmektedir.
Dilerseniz bebeklerde diş çıkarma isimli makalemizi de okuyabilirsiniz.
Bebeğin otistik olduğu ne zaman anlaşılır?
Bebeklerin otizm hastalığına sahip olmaları hemen anlaşılabilecek şekilde gelişmemektedir. Genel olarak bebeklerde çok küçük yaşlarda bile bazı belirtiler görülüyor olsa bile bu belirtileri otizme yormak yerine bir süre daha bu bebekleri gözlemlemek uzmanlar tarafından önerilen etkenler arasında olmaktadır. Bu nedenle, bebekleri ay ay gözlemlemek ve sonuçları uzman hekimlere iletmek çok daha iyi bir tercih olacaktır.
Bebeklerde otizm nasıl anlaşılır?
Otizm hastalığı bebek ve çocuklarda belirli dönemlerde ortaya çıkakta olan belirtiler ile anlaşılmaktadır. Otizm olduğunu düşündüğünüz bebek ve çocuklarınızı içeriğimizde yer alan belirtilere göre inceleyebilir, şüphelendiğiniz durum olduğunda ilgili alanda uzmanlaşmış hekimlere başvuru yapabilirsiniz.
Bebeklerde otizm testi nedir?
Otizm hastalığından şüphelenen bebeklere bazı testler yapılmaktadır. Bu testler genel olarak bebeğin anne ve babalarına sorulan birtakım sorular olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorular, makalemizin üst bölümünde oldukça detaylı bir şekilde işlenmiştir. Orada yer alan soruların çoğuna cevabınız evet ise mutlaka bebeğinizi bir uzman hekime göstermeniz gerekmektedir.