Sıcak yaz günlerini geride bırakarak sonbaharın yağmurlu günlerine merhaba dediğimiz şu günlerde canımızdan daha çok değerli olan çocuklarda hava değişiklikleri, soğuklar, okulda veya kalabalık ortamlarda yakalanabilecekleri rahatsızlıklar da baş göstermeye başlayacaktır.
Çocukları bekleyen sonbahar hastalıkları
Hava değişiklikleri ve çocukların okula başlamaları ile en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alan gribal enfeksiyonlara karşı mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Çocuklarımızın vücutlarının direncini kıran ve farklı rahatsızlıkları tetikleyen bu mevsimsel değişiklikler gribin haricinde zatürre, bronşit, farenjit, sinüzit gibi hastalıklarla da karşılaşılmasına neden olabilmektedir. Çocukları bekleyen sonbahar hastalıklarının belirtileri arasında halsizlik, burun tıkanıklığı, hafif ateş, eklem ağrıları, öksürük, burun akıntısı, kırgınlık gelmektedir. Nezle, grip, soğuk algınlığı virüs adı verilen mikroplarla bulaştığından kalabalık ortamlar ve okul hayatı bu rahatsızlıklarla karşılaşılmasına beraberinde getirmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde zatürreye kadar gidebilecek bu rahatsızlıklarla karşılaşıldığında vitamin, ilaç tedavisi ve istirahate başvurulmalıdır.
Çocukları bekleyen sonbahar hastalıklarını tetikleyen sorunlar şunlardır:
- Alerji
- Astım
- Geniz eti
Geniz eti, astım ve alerji solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini arttırdığı gibi bu sigara dumanı da çocuklarınızın rahatsızlanmasına neden olabilir. Çocukların yılda 6 ila 12 kez solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini söyleyen uzmanlar bu rahatsızlıkla karşılaşmamak için son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan grip aşını da tavsiye etmektedirler. Vücut direncini kuvvetlendirerek koruyucu olarak yapılan grip aşısının Eylül ve Ekim aylarında yaptırılması tavsiye edilmektedir. Bu rahatsızlığa karşı çocuklarınızın kişisel temizlik bilincinin sizin tarafınızdan verilmiş olması riski daha da azaltacaktır. Hava yolu ile geçen virüsler aynı zamanda hapşırık sırasında ellere de bulaştığından temasla mikropların geçmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden çocuklarınızın özellikle el temizliği alışkanlığının sizin tarafınızdan verilmesi çok önem arz etmektedir.
Hava değişikliklerinde büyüklerin bile kimi zaman kıyafet tercihinde hatalar yaptığı gözlenmekle birlikte yavrunuzun giysi seçimine önem vermeniz soğuk algınlığına yakalanmasını önlemenizi sağlayacaktır. Uzmanlar çocukları çok kat giydirilmesi yerine kalın kıyafetlerle rahat etmelerinin ve soğuklardan korunmalarının daha yerinde bir davranış olacağını ifade etmektedirler. Bebeklerin soğuk havalarda mutlaka başlarının kapatılarak gerekli tedbirin alınması da tavsiye edilmektedir. Ev içinde gribe yakalanan kişinin maske kullanması çocuğunuzu bu rahatsızlıktan korunması için mutlaka alınması gereken bir tedbir olacaktır. Sonbahar ve kış aylarında en sık rastlanılan bu rahatsızlıktan çocuklarınızı korumak için doğal yollardan alınacak C vitamini takviyesi de uzmanlar tarafından önerilmektedir. Çocuklarınızın uyku düzeni de grip başta olmak üzere farklı rahatsızlıklara yakalanmasını önleyeceğinden yeterli uykuyu almasına dikkat etmeniz gerekmektedir.