Bebeklerde Karşılaşılan Cilt Sorunları

Bebeğiniz dünyaya geldiği ilk günlerden itibaren farklı problemlerle karşılaşabildiği gibi bunların en sık görülenleri arasında cilt sorunları gelmektedir.

Bebeklerin cildi esnek ve yumuşak olmasına rağmen, hassasiyeti nedeniyle çeşitli cilt sorunlarına karşı oldukça duyarlıdır. Yeni doğanların cilt savunması yetişkinlere kıyasla daha az gelişmiştir, bu nedenle cilt problemleri bebeklerde daha hızlı ve kolay bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu noktada, ebeveynlerin -özellikle annelerin- bilinçli bir yaklaşım sergilemeleri ve önlemleri uygulamaları önem kazanır. Bebeklerin ciltlerinin kurumasını ve tahriş olmasını önlemek için gerekli tüm tedbirlerin alınması gereklidir.

Bebeklerde en sık karşılaşılan cilt sorunu pişiktir, ancak farklı cilt rahatsızlıkları da ilk üç aylık dönemde ve sonrasında ortaya çıkabilir. Bu cilt sorunları genellikle ebeveynlerde, özellikle ilk kez anne-baba olanlarda panik yaratabilir. Ancak, bu tür cilt problemleri genellikle normal kabul edilir ve çoğu zaman özel bir tedavi gerektirmez. Ancak, yedi günden uzun süren cilt problemleri için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Çünkü uzun süreli veya şiddetli cilt sorunları, altta yatan daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Pişik Sorunu ve Önleme Yöntemleri

Pişik, ortalama her üç bebekten birinde görülen bir cilt sorunu olup, özellikle bezin olduğu bölgelerde oluşmaktadır. Hassas derili bebeklerde, sert sabun kullanımı, bezlerin yıkanmasında kullanılan deterjanların gerektiği gibi durulanmaması ve sürtünme durumları pişik oluşumuna sebep olabilir. Bunun yanı sıra bebeğin idrarındaki amonyak ve dışkısındaki bakteriler de pişiğin oluşumuna yol açabilir. Pişiği tedavi etmek ve oluşumunu engellemek için bezin sık sık değiştirilmesi, krem veya yağlarla cildin bakımının yapılması, rahat bezlerin kullanılması, cildin kuru tutulması, sürtünmenin mümkün olduğunca azaltılması ve mısır nişastası tozu kullanılması önerilir.

Yeni Doğan Egzaması (Milia)

Yeni doğan egzaması ya da diğer adıyla milia, bebeklerin burun, çene veya yüzün farklı noktalarında görülen beyaz sivilcelerdir. Milia genellikle bir süre sonra kendiliğinden geçer ve bebeğe herhangi bir rahatsızlık vermez.

İsilik Sorunu ve Önleme Yöntemleri

İsilik, bebeklerde sık görülen bir cilt sorunu olup, yüzde veya vücudun üst bölgelerinde kırmızı lekeler şeklinde görülür. Bebeğin rahatlığı için oda sıcaklığının kontrol altında tutulması ve bebeğin üzerine çok kalın giysiler giydirilmemesi önemlidir.

Kurdeşen ve Cilt Soyulmaları

Kurdeşen, ortaları beyaz uçlu kırmızı döküntüler şeklinde görülür ve genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Bebeklerin ilk günlerinde görülen cilt soyulmaları ise genellikle ayak ve ellerde görülür ve endişe edilecek bir durum olmayıp, ilerleyen günlerde kendiliğinden geçer.

Konak ve Leylek Isırıkları

Konak, bebeklerin kafa derisinde kabuk şeklinde görülen ve genellikle iki hafta ila bir yaş arasında oluşan bir durumdur. Zararsız olan konağın tedavisinde 5.5 pH değerli şampuan kullanımı veya zeytinyağı ile karbonat karışımının sürülmesi önerilir. Leylek ısırıkları ise derideki kılcal damarların çıkıntısından kaynaklanan ve küçük kırmızı lekeler şeklinde görülen bir durumdur. Bu sorun genellikle bebeğin bir yaşına gelmeden kendiliğinden geçer.

Yorum yapın