7 Tür Yalnızlık (Ve Önemi)

Mutluluk içindeki en büyük zorluklardan biri yalnızlıktır. Mutluluk hakkında ne kadar çok şey öğrenirsem, yalnızlığın göz önünde bulundurulması gereken yaygın ve önemli bir engel olduğuna o kadar çok inanmaya başladım.

Mutlu olmak için samimi bağlara ihtiyacımız var; güvenebilmemiz, ait olduğumuzu hissetmemiz, destek alabilmemiz ve verebilmemiz gerekiyor. Aslında, güçlü ilişkiler mutlu bir yaşamın anahtarıdır.

Tabii ki, yalnız olmak ve yalnız kalmak aynı şey değil. Yalnız hissetmek yorucu, dikkat dağıtıcı ve üzücü bir duygudur; arzu edilen yalnızlık huzurlu, yaratıcı, onarıcı hissettirir.

Yalnızlığın birçok türü vardır. Tabii ki, açıklanan durumlarda herkes bunu yaşamaz. Örneğin, herkes romantik bir eş istemez. Ancak bazı insanlar için belirli türden ilişkilerin olmaması yalnızlığı getirir.

Yaşadığımız yalnızlık türünü tam olarak belirledikten sonra, yalnızlıkla nasıl başa çıkılacağına dair çözümler bulmak daha kolay olabilir.

1. “Yeni durum” yalnızlığı

Hiç kimseyi tanımadığınız yeni bir şehre taşındınız ya da yeni bir işe başladınız ya da tanımadığınız yüzlerle dolu bir okula başladınız. Yalnızsın.

2. “Ben farklıyım” yalnızlığı

Yabancı olmayan bir yerdesiniz, ancak kendinizi izole hissetmenizi sağlayan önemli bir şekilde diğer insanlardan farklı hissediyorsunuz. Belki inancınız sizin için gerçekten önemlidir ve çevrenizdeki insanlar bunu paylaşmıyor ya da tam tersi. Belki herkes açık hava etkinlikleri yapmayı sever, ama sen sevmiyorsun ya da tam tersi.

Önemli bulduğunuz şeyler hakkında başkalarıyla bağlantı kurmak zor geliyor. Ya da belki bazen hepimizi etkileyen yalnızlıktan etkilenmişsinizdir – insanlık durumunun bir parçası olan yalnızlıktan.

3. “Yok canım” yalnızlığı

Çok sayıda aileniz ve arkadaşınız olsa bile, romantik bir partnerin yakın bağlılığına sahip olmadığınız için yalnız hissedersiniz. Ya da belki bir partneriniz var ama o kişiyle derin bir bağ hissetmiyorsunuz.

4. “Hayvansız” yalnızlık

Birçok insanın hayvanlarla bağlantı kurmaya derin bir ihtiyacı vardır. Eğer bu sizi tarif ediyorsa, insan ilişkilerinin yerini almayacağı bir şekilde bu ilişkilerle ayakta kalıyorsunuz.

Köpeğim Yumoş’u sevsem de, bunu kendim hissetmiyorum, ancak birçok insan hayatlarında bir köpeği veya kedisi (veya daha az uygun bir şekilde bir atı) yoksa önemli bir şeyin eksik olduğunu düşünüyor.

5. “Bana vakit yok” yalnızlığı

Bazen yeterince arkadaş canlısı görünen, ancak arkadaş canlısı olmaktan arkadaşlığa geçmek istemeyen insanlarla çevrilisiniz. Belki kendi hayatlarıyla çok meşguller ya da zaten bir sürü arkadaşları var, bu yüzden daha derin bir bağlantı isteseniz de ilgilenmiyorlar.

Ya da belki de mevcut arkadaşlarınız, eskiden yaptığınız şeyler için artık zamanları olmadığı anlamına gelen yeni bir aşamaya girdi – herkes çok uzun saatler çalışmaya başladı, bir aile kurdu, bu yüzden sosyal ortamınız değişti.

6. “Güvenilmez arkadaşlar” yalnızlığı

Bazen, arkadaşlarınızın gerçekten iyi niyetli, kibar ve yardımsever olup olmadığından şüphe etmeye başladığınız bir duruma girersiniz. İnsanlarla “arkadaşsın” ama onlara pek güvenmiyorsun.

Arkadaşlığın önemli bir unsuru, sır verme ve güvenme yeteneğidir, bu yüzden bu eksikse, arkadaşlarınızla eğlenirken bile yalnız hissedebilirsiniz.

7. “Sessiz mevcudiyet” yalnızlığı

Bazen, başka birinin sessiz varlığını özlediğiniz için kendinizi yalnız hissedebilirsiniz.

İşyerinde aktif bir sosyal çevreniz olabilir veya çok sayıda arkadaşınız ve aileniz olabilir, ancak evde takılacak birinin olmasını özlüyorsunuz – bu bir oda arkadaşıyla, bir aile üyesiyle veya bir sevgiliyle yaşamak anlamına gelebilir. Yan odada kahve hazırlayan ya da kanepede kitap okuyan biri.

Neden yalnız hissettiğimizi anlamak önemlidir, çünkü ancak o zaman bununla nasıl başa çıkabileceğimizi görebiliriz.

Örneğin, “ben” yalnızlığa ayıracak zamanınız yoksa, belki de çözüm, hep birlikte zaman ayırdığınız bir şey üzerinde, birlikte çabalayacağınız bir projede insanlarla çalışmak olabilir. Birlikte bir proje üzerinde çalışırken arkadaş edinmek daha kolaydır.

Yalnızlık, mutsuzlukta önemli bir faktördür, bu nedenle kendinizi daha mutlu etmeye çalışıyorsanız, üstesinden gelmeniz gereken önemli bir alandır. Yalnızlık konusunu daha derinden okumak istiyorsanız iki kitabı şiddetle tavsiye ederim:

• John Cacioppo ve William Patrick, Yalnızlık: İnsan Doğası ve Sosyal Bağlantı İhtiyacı
• Emily White, Lonely, yazarın kendi deneyimleri ve yalnızlıkla ilgili araştırmaları hakkında bir anı

Mutluluğun anahtarlarından biri diğer insanlarla güçlü bağlar kurmaktır. Bu bağların yokluğu, geçici bile olsa, büyük bir mutluluk engelidir.

Yorum yapın